Dünyayı değiştiren ısrar: BioNTech Pfizer'ı zor ikna etmiş

İlaç devi Pfizer'in, Kovid-19 aşısında ortaklık için BioNTech'in kurucuları Uğur Şahin ile Özlem Türeci'den gelen ilk teklifi geri çevirdiği ortaya çıktı.

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre, Pfizer firmasından aylar sonra önemli bir itiraf geldi. Pfizer'in Başkan Yardımcısı Dr. Phil Dormitzer, şirketin Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'in kendi şirketleri BioNTech ile işbirliği yaparak aşı üretme teklifini geri çevirdiği ortaya çıktı. Sars ve Mers salgınları gibi Kovid-19'un da kontrol altına alınacağını zannettiğini belirten Dormitzer, Pfizer yetkililerinin fikrini değiştirmek için zamanla yarışan Türeci ve Şahin'in bir ay sonra şirketi ikna etmeyi başardığını, böylece milyonlarca hayatın kurtulduğunu söyledi.

1.4 MİLYAR DOZ ÜRETİLDİ

Türeci ve Şahin'in 85 milyar dolar (yaklaşık 720 milyar TL) değerindeki şirketi BioNTech'in Pfizer işbirliğiyle geliştirdikleri 1.4 milyar doz koronavirüs aşısı 120'den fazla ülkeye gönderildi. Bu sayıyı yalnızca Çinli aşı üreticisi Sinopharm geçebildi.

HASARLI ORGAN GENÇLEŞEBİLİR

Şahin ve Türeci, Alman Bild gazetesine konuştu. Şahin, gelecekte, hasar görmüş organların gençleştirilmesinin mümkün olabileceğine inandığını söyledi. Şahin, deri hücrelerinin belirli faktörlerle yeniden programlanabileceğinin, buu faktörlerin mRNA aracılığıyla da hücrelere sızdırılabileceğini belirtti. 5 ila 11 yaş grubu çocuklar için aşıya ilişkin konuşan Türeci ise bu yaş grubu için yetişkinlerdeki dozun üçte birine karşılık gelen 10 mikrogram düşünüldüğünü anlattı.