Dünyanın dibinde Türk üssü kuracaklar

Antarktika’da kurulacak ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ için ön fizibilite ekibi yola çıktı. 9 kişilik ekibin ilk hedefi üs için en uygun yeri bulmak.

SÜLEYMAN ŞEN-HABER MERKEZİ

EN DOĞRU NOKTAYI TESPİT EDECEKLER

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle Türkiye'nin kutup bilimleri araştırmalarını yürüten ilk ve tek merkezi İTÜ PolReC’in ön fizibilite ekibi, Antarktika'da kurulması planlanan “Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü” için en doğru noktayı tespit etmek üzere dün yola çıktı. Bu hedefle bölgeye giden 9 kişilik ekibin araştırma ve fizibilite çalışmalarını tamamlamasının ardından, Antarktika’da Türkiye’nin bayrağını dalgalandıracağı ilk ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ kurulacak. Türkiye’nin bilim insanlarına ve üniversitelerine Antarktika Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’nde bilimsel araştırmalarını yapabilme imkânı sunulacak.

İNSANLIĞIN KURTULUŞU KUTUPLARDA

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan dün sabah Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e uçan ekibin Antarktika’ya vardıklarında ilk hedefi ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ için en doğru noktayı tespit etmek olacak.  İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, kutup araştırmalarının küresel bir politika meselesi olduğuna dikkat çekerek, "Antarktika hiçbir dünya ülkesine ait değil ancak 53 bayrak ülkesi tarafından yönetiliyor. Arktik ve Antarktik coğrafyaları, ülkeler ve uluslar üstü örgütlerin işbirliği ile yapılan projeler sonucunda dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görülüyor. Kıtanın araştırma ve barışa yönelik olmasından dolayı korunması çok önemli. Bilimsel bir çalışma yaparken bile doğaya, oradaki canlılara zarar vermeyeceğinize dair taahhüt veriyorsunuz. 1960'lardan beri Antarktika'ya Türk bilim insanları gidiyor. Türkiye tarihsel anlamda 50 yıldır kutup bilimlerinde aktif çalışıyor. Yeni nesillere bırakacağımız dünya içerisinde bizim de Türk bayrağını bilimsel anlamda Antarktika'ya taşıyor olmamız gurur verici” dedi. 

 TÜRKİYE BİLİM ÜSSÜ İLE ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEK

Özsoy, “Bütün dünya ülkeleri bir gün gelecek, yeryüzünde kuraklık yaşandığında Antarktika’ya yönelecek. Çünkü Antarktika dünyanın yüzde 70 tatlı su rezervlerine sahip. Dünya üzerinde yaşanabilecek bu felaket senaryosuna karşın Arktik ve Antarktik coğrafyaları dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görülüyor. Türkiye’nin bu denli önemli bir süreçte rol üstlenmesi ve bu coğrafyalarda bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla kısa ve orta vadede nasıl var olacağına yönelik çalışmaları hız kesmeden sürdürmesi gerekiyor. “ diye konuştu.

Çalışmalarına destek veren Cumhurbaşkanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teşekkür eden Burcu Özsoy; “Antarktika da uçaktan indikten sonra araştırma gemisine geçeceğiz. Çalışmalarımız bu gemide 30 gün sürecek. Özellikle iklim değişiklikleri ve sualtı, su üstü canlılar üzerinde araştırmalar yapacağız” dedi. 

ÜYE ÜLKE OLABİLECEĞİZ

Doç. Dr Burcu Özsöy, bilimsel çalışmalar bittikten sonra Türkiye’nin üye ülke statüsüne geçebileceğini belirterek,  “Herhangi bir ülkenin hak sahibi olmadığı, 53 ülkenin bayrağı altında yönetilen Antarktika kıtasında, 1961 de yürürlüğe giren, Türkiye’nin de taraf olduğu 'Antarktika Antlaşması' ile sadece bilimsel çalışmalara ve araştırma istasyonlarının faaliyet göstermesine izin veriliyor. Yeraltı ve yer üstü kaynakları 2048 yılına kadar koruma altında olan Antarktika Kıtasında alınacak kararlarda 29 ülke oy kullanabiliyor. Türkiye gibi 24 ülke ise gözlemci statüsünde bulunuyor. Biz bu bilimsel çalışmalarımızı tamamladıktan sonra üye ülke sınıfına geçebileceğiz. Antarktika Kıtasının geleceğinde söz sahibi olmak ve ilgili kararlarda oy hakkı elde edebilmek için kıtada bilimsel araştırmaların yapılması gerekiyor“ şeklinde konuştu.

İKİSİ KADIN 9 KİŞİ 30 GÜN GEMİDE YAŞAYACAK

İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy liderliğindeki ön fizibilite ekibinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ersan Başar, Hitit Üniversitesi’nden Öğr. Gör. M. Nurullah Alkan ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Burak Karacık, Dr. Hakan Yavaşoğlu, Arş. Gör. O. Sabri Durak, Arş. Gör. Ayşe Giz Gülnerman Gengeç, Kaptan Özgün Oktar ve Kaptan Sinan Yirmibeşoğlu yer alıyor.