Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, "Son dönemde 7'den 70'e Türkiye'de bize ait olan her şeye büyük ilginin olduğunu görüyoruz. Batı'nın bize olan tavrının değişmesinde işte sebep aramaya gerek yok, budur. Bu millet yeniden kendini buluyor, egemen güçler bundan hoşnut olmuyor." dedi.
Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Sinan-ı Ümmi Konferans Salonu'nda, Akdeniz Bölgesi Ata Sporları Federasyonu Genel Kurulu ve Tanıtım Programı düzenlendi.
Hafız Süleyman Aykut'un Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte, İstiklal Marşı okundu. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (GSDF) Kurullar Koordinatörü Hacı Sürmeneli başkanlığında divan kurulu üyeleri belirlendi.
Konfederasyon Başkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Anadolu insanı olarak 200 yılı aşkın süredir Batılılaşma ve modernleşme başlığı altında bir dönüşüm süreci yaşadıklarını ve yaşamaya da devam ettiklerini söyledi.
Bu süreci sadece Anadolu'nun yaşamadığını, Balkanların, Afrika'nın, Asya'nın birçok ülkesinin ve Ortaoğu'nun da yaşadığını dile getiren Erdoğan, "Bütün dünyada Batı medeniyetinin güçlendiği, kapitalist paradigmasının hayatın her yerine hakim olduğu dönüşümü yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz." diye konuştu.
Egemen güçlerin, girdikleri veya girmedikleri ülkelerde o ülkenin insanlarına saygıyla yaklaşmadığını belirten Erdoğan, oraların değerlerini, varlıklarını, kaynaklarını son damlasına kadar "Nasıl sömürürüzün" hesabını yaptıklarını ifade etti.
"Her kültür saygıyı hak eder"
Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, "Biz kendi kültürümüzü yaşatırsak, onların karşısına kendi değerlerimizle çıkarsak, işte o zaman onların saygısını kazanabileceğimizi göreceğiz. Niye? Dünyada Batı egemenliği altında oluşan kültürel adaletsizlik, Batı kültürünün her alanda dayatmasının egemen olduğu bu düzenin belli bir adaletli yapıya kavuşması lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Dünya Etno Sporları Konfederasyonunun amacının sadece Anadolu'nun, Orta Asya'nın geleneksel sporlarını tanıtmak ayağa kaldırmak değil, dünyanın bütün ülkelerinin geleneksel sporlarını ayağa kaldırmak ve popüleştirmek olduğuna dikkati çeken Erdoğan, her kültürün saygıyı hak ettiğini anlattı.
"Spor, sanat deyip geçmeyin"
"Spor, sanat, müzik, yemek deyip geçmeyin. Bunlar önemsiz olsaydı Batı medeniyeti bunları bizim hayatımıza sokmak için bu kadar mücadele vermezdi." ifadesini kullanan Erdoğan, bazı yiyecek ve içeceklerden örnekler verdi.
Erdoğan, dünyaya yabancılaşmadan, kendi değerlerini yücelten anlayışa sahip gençler, çocuklar yetiştirmeleri gerektiğini belirtti.
Geleneksel sporlarla ilgili çalışmaların tahminlerinin çok ötesinde sonuçları, yankıları, fetihleri olacağını dile getiren Erdoğan, "Bunun kesinlikle basit bir iş olmadığını bilmenizi isterim. Çünkü bakın, eğitim sahasında çalışmalar yaparsınız, çocuklara birebir bir sürü eğitimler verebilirsiniz ama televizyonda Diriliş, Payitaht dizileriyle yıllardır çalışıp da veremeyeceğiniz mesajları bir çırpıda milyonlarca gencimize vermenin mümkün olduğunu görüyoruz. Onun için böylesine kitlesel olan, hem seyir zevki olan hem de insanları bir araya getirebilen spor merkezli çalışmaların çok faydalı olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.
"Kendimizi bulmak için birazcık gayret edeceğiz"
Erdoğan, ülkenin değerlerine, müziğine ve sporlarına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Bu anlamda son dönemde 7'den 70'e Türkiye'de bize ait olan her şeye büyük ilginin olduğunu görüyoruz. Batı'nın bize olan tavrının değişmesinde işte sebep aramaya gerek yok, budur. Bu millet yeniden kendini buluyor. Egemen güçler bundan hoşnut olmuyor. Kendi egemenliğimizi kazanacak olduğumuzdan endişe ediyorlar. Üzerimizde eskisi gibi tahakküm kuramayacaklarını görüyorlar. Onun için de Batı'da artan İslam düşmanlığı, ırkçılık, faşizm bunları çok daha izlemeye devam edeceğiz. Sadece Anadolu milleti olarak, Türk Müslümanları olarak değil, bütün dünyadaki Güney, Doğu kültürlerinin ayağa kalkması, kendi kültürünü yaşatması çok saygın olan bir şeydir. Dünyada şu anda artık çıkmaz sokağa girmiş olan Batı hükümranlığının barışçıl bir şekilde sonunu göreceğimize göre biz de kendi kültürümüzü değerlerimiz yaşatmak için her alanda gayret etmek çalışmak zorundayız. Kendimizi bulmak için birazcık gayret edeceğiz."
AA