Miray Çimen
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, başka ülkelerin Türkiye’yle e-devlet konusunda işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Türkiye’nin bu konuda cömert davranacağının altını çizen Arslan, “Çünkü bu ve benzer sektörlerde mesafe almak isterken başka ülkeler bize bilgi verme konusunda hep cimri davrandı. Biz bunun sıkıntısını çok yaşadık. Başka ülkelerin Türkiye’yle yaptıkları işbirliği çerçevesinde bu sektörde kalkınmaları, başka ülkelerle kapıları açabilir” dedi. Bakan Arslan, Barcelona’da düzenlenen GSMA Dünya Mobil Kongresi sonrası fuar hakkında değerlendirmede bulundu.
ERİŞKİN NÜFUSUN YÜZDE 70’İ
Arslan, e-devlet alanında ciddi mesafeler alındığının altını çizdi. Arslan, şöyle konuştu: “36.5 milyon kullanıcı var. Erişkin nüfusu düşünürseniz 70’i abone durumda. 418 kurum, kuruluşun 2 bin 800 işlemini e-devlet kapısı üzerinden yapabilmemiz önemli. 4 binin üzerinde kamu kurum ve kuruluşların işlemini e-devlet üzerinden verebileceğini tespit ettik. Hedefimiz bu sene sonuna kadar bütün kurum ve kuruluşların verdiği her türlü hizmeti e-devlet kapısı üzerinden verebilir hale gelmek. Elde ettiğimiz kabiliyetleri başka ülkelere cömert bir şekilde vereceğiz.”
4 BİN KÖY ‘HIZ’LANACAK
4.5G uygulaması konusunda gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu belirten Arslan, “Büyük şehirlerde eriştiğimiz kapasiteyi kırsala da götürmek için Evrensel Hizmet Fonu’nu da kullanarak birçok uygulama yapıyoruz. Nüfus yoğunluğunun az olduğu yaklaşık 4 bin yerleşim yerinde çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz 2023’e giderken en az bu kadar daha uygulama yapmak” dedi.
ŞIMARMAMAK GEREKİYOR
DÜNYADAKİ uygulamalarına iştirak etmek adına birçok yere gidildiğini ve bilgi paylaşımında bulunduklarını kaydeden Arslan, şöyle devam etti: “Türkiye bu konuda ciddi mesafe almış durumda. Teknolojimizin ve geldiğimiz yerin hakkını veren ve bizden destek isteyen ülkeleri görüyoruz. Bu bizi memnun ediyor ama şımartmaması gerekiyor. Anlık dakikalarla eskiyen bir sektör.”
KÜÇÜK ŞİRKETLERDEN YAZILIM İHRACATI
SEKTÖRÜN farklı bir atak içerisinde olması için önünü açmak istediklerinin altını çizen Arslan, “Fuarda gezerken Türk firmalarla yaptığımız sohbetlerde orta ve küçük ölçekli şirketlerimizin de 100 milyon dolara varan yazılımlar dahil ürünler ihraç ettiklerini gördük. Bu Türkiye’deki sektörün büyümesi, yerlileşmesi ve millileşmesine bağlı olarak küçük ölçekli şirketleri desteklememizden kaynaklı” ifadelerini kullandı.