DSÖ'den Türkiye'ye övgü! 'Bakım evlerindeki Kovid mücadelesi takdire şayan'

Avrupa yaşlıları ölüme terk etti, Türkiye baş tacı yaptı. Bakım evlerinde alınan tedbirler DSÖ'ye anlatıldı. Sağlık örgütü, başarının dünyaya sunulmasını istedi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Koç, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri bir araya geldi, Türkiye’de uzun dönemli bakım kurumlarında Kovid-19 ile mücadeleyi anlattı. DSÖ yetkilileri de Türkiye’nin bu başarısının bilimsel anlamda dokümante edilmesi ve tüm dünyaya sunulmasının önemli olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin önlemlerini erken aldığını ve bunun koronavirüs ile mücadele sürecinde önemli bir etken olduğunu vurgulayan yetkililer, “Özellikle Avrupa ülkelerinde görülen kişisel koruyucu ekipman sorunu Türkiye’de yaşanmadı. Kişisel koruyucu ekipman konusunda kendilerinin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp diğer ülkelere de yardım sağladılar” ifadesini kullandı.

Koç, Türkiye’de 7.5 milyon yaşlı olduğunu ve 27 bin 500’ünün kurum bakımında olduğunu belirterek şöyle konuştu:

YÜZDE 4’Ü VİRÜS KAPTI

“Huzurevlerine ve bakım evlerine ziyaretleri durdurduk, yaşlılarımızın da dışarı çıkışlarını kısıtladık. Yaşlılarımız günübirlik tedaviye giderken de izolasyonu en üst seviyeye çıkardık. Kuruluşlarda ihtiyaç duyacağımız izolasyon odaları, katları ve Türkiye’de 82 izolasyon kuruluşu oluşturduk. Mevcut personelimizi arttırdık. Personelimizi izole ederek koruduk. Sabit vardiya sistemi bulaşıyı azalttı. Personelimiz milli dayanışma ruhuyla çalıştı.” 

DSÖ: EN KÖTÜSÜ HENÜZ GELMEDİ 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adham Ghebreyesus, koronavirüs için “En kötüsü henüz gelmedi” dedi. Ghebreyesus, insanların salgınla mücadelede alınan önlemlere uyması gerektiğinin altına çizerek, virüsün hala çok fazla hareket alanına sahip olduğunu belirtti.