DSÖ'den korkutan uyarı: Pandemi yavaşlamıyor

Dünya Sağlık Örgütü baş uzmanı Soumya Swaminathan, Delta varyantına karşı uyarılarda bulundu. Swaminathan, “Günlük vaka 500 bine yakın. Ölüm 9 bin 300 seviyesinde. Bu pandeminin yavaşlamadığını gösteriyor” dedi.

Koronavirüs dünya genelinde can almaya devam ederken, aşılama kampanyaları ve alınan önlemlere rağmen salgının hızını tam olarak kesmek mümkün olmuyor. Dünya Sağlık Örgütü baş uzmanı Soumya Swaminathan, Bloomberg'e salgında yaşanan son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Swaminathan ilk kez Hindistan'da ortaya çıkan ve hızla yayılan Delta varyantının, salgının sonuna yaklaşmadığımızın en açık kanıtı olduğunu söyledi.

İKİ HAFTADA %40 ARTTI

Bazı ülkelerde ağır vaka ve hastaneye yatışların azaldığını belirten Swaminathan, buna karşın dünyanın büyük bir bölümünde oksijen yetersizliği, hastane kapasitelerinde doluluk ve yüksek ölüm oranlarıyla karşı karşıya olunduğunu aktardı. Swaminathan, "Son 24 saatte yeni vaka sayısı 500 bine yakın. Ölümler ise 9 bin 300 seviyesinde. Bu pandeminin yavaşlamadığını gösteriyor" dedi. Afrika'da ölüm oranları iki hafta içinde yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseldi. Swaminathan bunun ana sebebinin Delta varyantının hızlı yayılması, aşılama kampanyalarının global ölçekte yavaş ilerlemesi ve maske ile mesafe gibi kuralların gevşetilmesini gösterdi.

'SOSYAL MUTLULUK' KISA SÜRDÜ

Hollanda: İki hafta önce virüs yasakları gevşetilmiş, geceleri sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırılmış ve mekanlar açılmıştı. Artan vaka sayıları nedeniyle yasaklar 13 Ağustos'a kadar uzatıldı.

İspanya: Kovid-19 vakalarındaki hızlı artışı engellemek için kısıtlamaları yeniden uygulamaya aldı. Kapalı alanlardaki gece kulüpleri ve diğer eğlence mekanları bu hafta sonundan itibaren kapanacak. Tüm bölgede 500'den fazla kişinin bir araya geldiği açık hava etkinliklerine katılmak için negatif antijen veya PCR testi yaptırmak ya da aşı olmak gerekecek. Rusya: Son 24 saatte, 752 kişinin ölümesiyle rekor can kaybı yaşandı. 25 bin 82 yeni vaka tespit edildi.

İngiltere: Vakalardaki hızlı artışa rağmen, toplumun önemli bölümü aşı olduğu için, 19 Temmuz'da sosyal mesafe ve maske gibi kısıtlamaları kaldırma kararından vazgeçilmiyor.