DSÖ onay vermeden Sputnik V, Türkiye'ye gelmeyecek

Türkiye, iki ülke arasında yapılan ‘aşı ve tedavi işbirliği' kapsamında Rus aşısını alacak ülkelerin başında geliyor. Ancak Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü onay vermeden Sputnik V'yi almayacak.

OSMAN NURİ CERİT

Rusya dünyada ilk koronavirüs aşısını tescil eden ülke oldu. İki hafta içinde seri üretime geçeceği açıklanan Sputnik V’yi Türkiye de alacak. Nisanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek, aşı çalışmaları başta olmak üzere koronavirüsle mücadelede işbirliği yapmak için sağlık bakanlarını görevlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Rus mevkidaşı Mikhail Murashko ile video konferansla yaptığı görüşmede Kovid-19 aşısı geliştirme konusunda işbirliği ve ortak klinik çalışmalara başlama kararı aldı. Ardından heyetler arası çalışmalar başlatıldı.

TECRÜBE PAYLAŞIMI

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi Başkanı Anna Popova ile Sağlık Bakanı Yardımcısı Emine Alp Meşe’nin başkanlık yaptığı heyetler arasında görüşmeler gerçekleştirildi. Toplantılarda iki ülkede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunulurken, aşı çalışmalarıyla ilgi tecrübe paylaşımı yapıldı. Oluşturulan bu ortaklık nedeniyle Rus aşısı Sputnik V’nin, DSÖ tarafından onaylanmasının ardından Türkiye’ye de öncelikli olarak gelmesi planlanıyor.

Öte yandan Rusya, 20’den fazla ülkenin aşıyla ilgilendiğini ve iki doz Sputnik V’nin 10 dolar olduğunu açıkladı.

“SPUTNIK V’NİN KONTROLLERİ YAPILMADI” DEDİ, İSTİFA ETTİ 

Rus aşısının klinik deneylerinin tamamlanmamış olması bilim dünyasında tartışma yarattı. Aşıya tepkiler sürerken, Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu’nun önemli üyelerinden Prof. Alexander Chucalin, aşının tüm kontrolleri yapılmadan onaylandığını ve engelleme çabaları sonuçsuz kalınca istifa ettiğini açıkladı.

Chuchalin, aşının arkasında Gamaleya Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Alexander Gintsburg ve Rus Ordusunda albay olarak da görev yapan virolog Prof. Sergey Borisevich’i işaret etti. Bu iki isme gerek Rusya gerekse uluslararası olarak kabul edilmiş kontrol protokollerinin uygulanıp uygulanmadığını sorduğunu belirten Chuchalin ‘hayır’ cevabını aldığını açıkladı. Chuchalin ‘Hiçbir cana zarar vermeme’ etik ilkesinin çiğnendiğini söyledi.

DAHA DA GÜÇLENEBİLİR

Sibirya’da bulaşıcı virüslerle çalışan bir laboratuvarın eski başkanı Prof. Alexander Chepurnov ise aşılarda yer alan bazı antikorların virüsün güçlendireceğini söyledi.