Dosyası kabarık

Hakkındaki terör davasının sonuçlanmasına iki gün kala yurtdışına kaçmaya çalışan DEM'li başkan Van'da gözaltına alındı, yerine vekil olarak vali atandı.

DEM Partili Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, terör örgütü PKK soruşturmasında yurtdışına kaçış hazırlığı yaparken yüklü miktar parayla gözaltına alındı.

PKK yöneticileriyle irtibatta olan Akış'ın "Örgüt adına vergi toplamak, çocukların örgüte katılımını ve teröristleri evinde saklamak" gibi birçok terör faaliyeti yürüttüğü belirtildi.

Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü PKK ile bağlantılarını sürdürdüğü, örgüt adına para topladığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Hakkâri Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Van'da gözaltına alındı. Polis belediye binasının bulunduğu Altay Caddesi'ni giriş ve çıkışlara kapatırken. Hakkâri Belediyesi'nde aramalar yaptı. Belediye binasına personelin girişini geçici olarak durduran polis, bilgisayar ve bazı dokümanlara incelemek üzere el koydu.

GÖREVDEN ALINDI

İçişleri Bakanlığı, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın, Anayasa'nın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince görevden uzaklaştırıldığını, Hakkari Valisi Ali Çelik'in, Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini bildirdi.

ÖRGÜTE VERGİ TOPLADI

İçişleri Bakanlığınca, Akış'ın görevden uzaklaştırılmasına ilişkin yapılan açıklamada, Akış'ın, PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı, örgüt adına sözde sorgulamalar yapıp sözde vergi topladığı, yasadışı yürüyüş, terörist cenazesi gibi eylemleri organize ederek eylemlere katılım sağlamak amacıyla halka ve esnafa baskı yaptığı, kepenk kapatmaya karşı çıkan esnafı terör örgütü adına tehdit ettiği belirtildi. Akış'ın, terör örgütünün mahalle komisyonlarında da yer aldığı ve aynı zamanda sorumlusu olduğu ifade edilen açıklamada, Akış'ın "Kırsalla irtibatını sürdürdüğü, küçük yaştaki çocukları ideolojik söylemlerle kandırarak örgüte katılımını sağladığı, Hakkari merkezinde yardım ve yataklık faaliyetlerini sürdürdüğü, örgütün kırsal alanından merkeze eylem amaçlı gelen teröristleri evinde barındırdığı" bildirildi. Açıklamada, bu kapsamda Akış hakkında "silahlı terör örgütünü yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava dosyası bulunduğu ve yargılamanın devam ettiği kaydedildi. Akış'ın, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yürütülen soruşturmada gözaltına alındığı bildirildi.

KAÇIŞ PLANI YAPIYORDU

Gözaltına alınan Akış hakkında 2014 yılından bu yana devam eden davada bu hafta karar çıkması bekleniyordu. Ceza alacağını öngören Akış'ın Hakkari'den önce Van'a oradan da yurtdışına kaçış hazırlığı yaptığını belirleyen polis operasyon düzenledi. Van'da gözaltına alınan Akış'ın üzerinden yüksek miktarda para çıktı.

GÖSTERİLER YASAKLANDI

Hakkâri Valiliği, gözaltı kararın ardından kentte olası basın açıklamalarına 10 gün süreyle yasak getirdi. DEM Parti'nin provokasyon çağrıları üzerine Diyarbakır Valiliği de kentte 4 gün süreyle gösteri ve yürüyüş yasağı getirdi.

TERÖR DESTEKÇİSİ BAŞKANA SAHİP ÇIKTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari'de DEM Partili Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınıp yerine kayyum atanmasına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Özel şunları kaydetti: "Hakkari Belediyesi'ne bir operasyon yapılarak, belediye başkanının gözaltına alınmasını ve 10 yıl önce başlamış ve halen süren bir davası gerekçe gösterilerek kayyum atanmış olmasını reddediyoruz. Yaşananlar, henüz 2 ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyum görevlendirmesi geri çekilmelidir. Demokrasinin ve halk iradesinin yanında, kayyum anlayışının karşısındayız!"

CHP DESTEĞiNE RAĞMEN 695 OY FARKLA KAZANMIŞTI

Hakkari'de 31 Mart Yerel Seçimleri'nde 29 bin 700 geçerli oy kullanıldı. DEM Parti adayı Mehmet Sıddık Akış 14 bin 528 oy alarak yüzde 48.92'ik oy oranıyla seçimi kazandı. AK Parti Adayı İsmet Ölmez 13 bin 833 oy alarak yüzde 46.59'lik oranla 2. sırada yer aldı. CHP adayı Cüneyt Özbek'in oyları ise 424 ile yüzde 1.43'te kaldı.

ESKİ BAŞKAN DA YURTDIŞINA KAÇARKEN YAKALANMIŞTI

Terör suçundan hakkında yakalama kararı bulunan eski HDP Diyadin Belediye Başkanı Betül Yaşar da geçtiğimiz hafta kardeşi adına düzenlenmiş sahte kimlikle başörtülüsü ile kılık değiştirip Bosna Hersek'e kaçmak isterken İstanbul'da yakalanmıştı.