Dört koldan mutasyon uyarısı

Salgınla mücadelede aşılar umut verse de, virüsün İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da ortaya çıkan varyantları endişeyi artırdı. Bilim Kurulu üyeleri, “Mutasyona karşı tedbirler sıkı tutulmalı, gevşeme için erken” diyor.

3. DALGA RİSKİ VAR RAHATLAMA İÇİN ÇOK ERKEN

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli: "Virüsün bulaşıcılık özellikleri ve etkilerini erken fark edebilmek için DNA dizi analiziyle takip sistemi kurulacak. Bizi endişelendiren bu mutantlar büyük ihtimalle immün plazma tedavisi görmüş kişilerde meydana gelmiş ve toplum içinde yayılmaya başlamış gibi görünüyor. İngiltere mutasyonu dünyada üçüncü dalga korkusuna yol açıyor. Kısıtlama ve gevşetme periyodundan sonra yoyo etkisi gösteriyor. Bir sonraki dalga daha büyük oluyor. Bunu ikinci dalgada yaşadık. Kısıtlamaların gevşetilmesi için çok acele etmemek lazım."

ALARM DURUMUNDA OLMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan: "Kısıtlamaları gevşetmeye başlamamalıyız. Çünkü bu mutasyonlu virüsün ülkede ne kadar hızla yayılıp yayılmayacağını bilmiyoruz. O nedenle alarm durumunda olmaya devam etmek durumundayız. Peyderpey birtakım kararlar ortaya çıkabilir; halkı da rahatlatmak adına. Bunu iyi bir dengede götürmeliyiz."

YENİ VARYANTTAN İZOLE EDİLEN SAYISI YÜKSELİYOR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: "Mutasyonlu virüs daha ağır semptomlar gösterebiliyor. Daha ürkütücü taraf ise aşı ile sağlanan bağışıklıktan ve hastalığı geçirenlerde oluşan bağışıklıktan da mutasyonlu virüsün kurtulabileceği yönünde. Giderek maalesef mutasyonlu virüste izole edilen kişi sayısı artıyor. Dikkatli olmakta fayda var."

AŞILAMA TAKVİMİ İŞLİYOR

Türkiye'de sağlık çalışanlarıyla başlayan aşılama uygulaması Bilim Kurulu takvimine göre devam ediyor. Dün itibarıyla aşılananların sayısı 2 milyon 400 bini geçti.

ÖNÜMÜZDEKİ KIŞA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara: "İnaktif aşıda ilk dozdan sonra değil, 2'nci dozdan 7-10 gün kadar sonra korunma başlar. Koruyuculuk süresi ise 6-8 ay arası. Bu sürede virüsü alsanız da ağır hasta olmuyorsunuz. Ama virüsü bulaştırabiliyorsunuz. Mutant virüs daha kolay bulaşıyor. Planladığımız şekilde devam edebilirsek mart sonu, nisan gibi genel anlamda bir yüksek aşılamaya ulaşabiliriz. Yaz aylarında genel bir rahatlamamız olabilir. Bu virüsün diğer ülkelerde de var olacağını düşündüğümüzde önümüzdeki kış için tekrar bizim hazırlıklı olmamız gerekir."