Donbas neden önemli? Donbas nerede, nereye bağlı?

Rusya Devlet Başkanı Putin, Donbas'ta askeri bir operasyonun başladığını duyurdu. Bunun üzerine Donbas nerede, neden önemli? Donbas bölgesi nereye bağlı? gibi sorular araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas'a askeri harekat başlatmasının ardından bölgeden patlama sesleri duyulmaya başladı. Peki, Donbas nerede, neden önemli? Donbas bölgesi nereye bağlı?

DONBAS NEREDE, NEREYE BAĞLI?

Donets Havzası, Donbas veya Donbass olarak da bilinir, Ukrayna'da tarihî, ekonomik ve kültürel bölge.

Ukrayna Rusya savaşı başladı mı, son durum nedir? Ukrayna ve Rusya arasında savaşın sebebi ne?

Ukrayna'nın doğu kesiminde yer alan iki oblastı kapsar: Donetsk Oblastı'nın kuzey ve orta kısımı ve Luhansk Oblastı'nın güney kısımı. Donetsk şehri Donets Havzası'nın gayriresmî başkenti sayılır.

Donetsk Oblastı, Ukrayna'nın doğu kesiminde yönetim birimi (oblast). Sovyetler Birliği döneminde, 1938'de Stalino adıyla oluşturulan yönetim biriminin yüzölçümü 26,517 km²'dir.

DONBAS NEDEN ÖNEMLİ?

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinin girişinde "Donbas Ukrayna'nın kalbidir" diye yazıyor. Donbas, yani diğer adıyla Donets Havzası'na ekonomik açıdan bakıldığında bu sözün ne denli yerinde kullanıldığı da ortaya çıkıyor. Burası Rusya sınırına kadar dayanan geniş kömür rezervleriyle Avrupa'nın dördüncü büyük maden bölgesi.

İlhak etmek ne demek? İlhak kelimesi ne anlama geliyor?