Dolar ve euro fiyatlarında bugün 23 Kasım 2017

ABD Merkez Bankası'nda (Fed) ''düşük enflasyon endişelerinin'' artmasıyla küresel piyasalarda son iki ayın en düşük düzeylerine gerileyen dolar, art arda rekor düzeylere çıktığı lira karşısında da yaklaşık yedi kuruş düşerek 3.92 liraya indi.

Dolar kuru dünkü rekor seviyelerin ardından inişe geçti. Dün 3,98'i geçen dolar bugün 3,91 seviyelerine geriledi. Açılışın ardından ise bir miktar yükselen dolar şu dakikalarda 3,94 seviyelerinde işlem görüyor. Dolar yatırımcısı dolar fiyatları konusunda anlık olarak araştırmalarını sürdürüyor. Dolar kuru ne kadar oldu? 23 Kasım tarihli güncel dolar fiyatları haberimizde. Bu gelişmeler üzerine 111.07 yen ile Eylül ortasındaki düzeylerine gerileyen dolar, euro karşısında da zayıfladı. 

23 KASIM 2017 DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar:  3.9602

Euro: 4.6490

İngiliz Sterlini: 5.2565


FED TUTANAKLARI ETKİLİ OLDU

Fed'in son toplantısına ilişkin dün gece açıklanan tutanakların en dikkat çekici yanı, Federal Açık Piyasa Komitesi üyelerinin "düşük enflasyona yönelik endişelerin arttığını yansıtması" oldu. Düşük enflasyona ilişkin kaygıların, küresel piyasalarda "Fed'in gelecek yıl faiz artırma konusunda daha temkinli davranabileceği" yolunda beklentilere neden olması da, dolardan çıkışları artırdı.

Bu gelişmeler üzerine 111.07 yen ile Eylül ortasındaki düzeylerine gerileyen dolar, euro karşısında da zayıfladı. Euro, 1.17 dolar düzeyinden 1.1838 dolara kadar yükseldi. Doların küresel piyasalardaki bu zayıflaması, lira/dolar paritesine de yansıdı ve dün 3.9824 lira ile tarihi rekor düzeye tırmanan dolar, Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından kademeli olarak 3.9138 liraya kadar gevşedi. ABD para birimi daha sonra 3.93 - 3.94 lira aralığına dönerken, dolar ile birlikte düşerek 4.6747 liradan 4.6265 liraya kadar inen euro da, daha sonra 4.65 - 4.66 lira aralığında hareket etmeye başladı.

ABD PİYASALARI BUGÜN KAPALI OLACAK

Bu arada ABD piyasaları 'Şükran Günü' nedeniyle bugün kapalı olacak. ABD'de piyasalar yarın da 'Kara Cuma' (Black Friday) nedeniyle erken kapanacak. Japonya piyasaları ise bugün 'İşçilere Şükran Günü' nedeniyle kapalı bulunuyor.

Gün içinde 3.9085'e kadar tırmanan kur, saat 14:17'de 3.9075'den işlem gördü.

Cuma günü dolar kuru ve ons altın fiyatındaki yükselişe bağlı olarak yurt içi piyasalar kapandıktan sonra tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 161,5 liraya kadar çıkan gram altın, günü yüzde 1,5 değer kazancıyla 161,2 liradan tamamladı.

Gram altın, yeni haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlamasının ardından saat 10.10 itibarıyla yüzde 0,2 azalışla 161 lira seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 264, Cumhuriyet altını 1.077 liradan satılıyor.

Asya piyasalarında sabah saatlerinde negatif seyreden altının ons fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2 değer kaybıyla 1.291 dolardan işlem görüyor. 
 
AA Finans Analisti İslam Memiş, ABD'de vergi reformunun Temsilciler Meclisi'nden geçmesine karşın Cumhuriyetçi Parti'nin oylamasında 13 fire verilmesinin, dolar endeksinin 93,5 seviyelerine kadar gerilemesine neden olduğunu söyledi.
 Memiş, dolar endeksinin zayıf seyrinin altının ons fiyatındaki yükselişte etkili olduğunu belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.284 doların destek, 1.294 doların ise direnç konumunda olduğunu kaydetti.
 
Dolar kuru ve altının ons fiyatındaki yükselişlerin altının gram fiyatını olumlu yönde etkilediğini ifade eden Memiş, teknik açıdan altının gram fiyatında 157,5 liranın destek, 161,3 liranın ise direnç konumunda olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası'ndan yeni hamle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) 22 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için (O/N) sıfıra düşürüldü.

Banka'dan yapılan açıklamaya göre, aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlendi.

TCMB yetkililerinden alınan bilgiye göre, tüm fonlama geç likidite penceresinden yapılacak.  

Merkez Bankası'nın bu hamlesinden sonra 3.9781'e kadar çıkan dolar 3.95 seviyelerine geriledi. 

MERKEZ BANKASI'NDAN UZLAŞMALI VADELİ DÖVİZ İŞLEMİ

Merkez Bankası'nın Cumartesi günü açıkladığı kararına göre, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla döviz kuru riski koruması sağlayacak "TL uzlaşmalı vadeli döviz" işlemleri çerçevesinde döviz satış ihaleleri düzenlenecek.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlanmasına karar verilmiştir. 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar dolar olması planlanmaktadır" denildi ve önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin takvimin ise daha sonra duyurulacağı belirtildi.

Merkez Bankası bugün başlayacak ihalelerde, döviz satış vadeleri bir, üç ve altı ay olarak gerçekleştirilecek ve yıl sonuna kadar tutar en çok 3.0 milyar dolar olarak. Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı takvime göre bugün 150 milyon dolarlık bir ay vadeli, 100 milyon dolarlık üç ay vadeli ve 100 milyon dolarlık altı ay vadeli ihale yapılacak.

Merkez Bankası'nın takvimine göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli, iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale düzenlenecek.
Yeni haftaya yüzde 0.15 yükselişle 106 bin 399 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi de, ilk işlemlerde eksiye geçerek, yüzde 0.61 düşüşle 105 bin 586 puana kadar geriledi.

MERKEZ BANKASI'NIN HAMLESİ DOLARIN ATEŞİNİ SÖNDÜRÜR MÜ?

İş Yatırım'ın, "Türk lirası uzlaşmalı vadeli sözleşmeler döviz piyasasındaki ateşi söndürür mü?" başlıklı, günlük piyasa bülteninde, "Dünya piyasaları haftaya sert satışlarla başlıyor. Vergi yasasını mevcut haliyle desteklemeyeceklerini söyleyen Cumhuriyetçi senatörlerin artması ve Almanya’da koalisyon görüşmelerinin Hristiyan Demokratlar ile Hür Demokratlar arasındaki ayrılıklar nedeniyle sona ermesi Wall Street ve Avrupa’dan başlayarak Asya’ya yayılan bir satış dalgasını tetikledi" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Türk lirasının döviz sepetine karşı yeni dip yapması ve 10 yıllık tahvillerin 12.55 ile yeni bir zirveye ulaşması hisse senedi piyasasını baskılıyor.

"Piyasaları olumlu etkileyecek tek gelişme Merkez Bankası’nın döviz kuru riskinin yönetilmesini kolaylaştırmak için 'Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz alım satım ihaleleri' açması. 20 Kasım’dan başlayıp sene sonuna kadar olan dönemde her hafta ortalama 600 milyon dolarlık Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılan programın büyüklüğü sene sonuna kadar 3 milyar dolara yaklaşacak.

"Yerel para uzlaşmalı vadeli sözleşmelerin daha önce uygulandığı örneklerin (Brezilya -2013 Ağustos- ve Meksika -2017 Şubat) başarılı olması kısa vadede Türkiye örneğini de destekliyor. "Ancak bozuk cari denge ve yüksek dış borcu nedeniyle Türkiye’nin probleminin çok daha büyük olduğu unutulmamalı. Yerel para uzlaşmalı sözleşmelerin Türk lirasının denge değerini değiştirmesi beklenmemeli."