Dolandırıcılar baltayı taşa vurdu! Sahte esere 20 milyon TL istediler

Tarihi eser uzmanı Cemil Karabayram'ı arayan 2 dolandırıcı, ‘79 yıllık' diyerek sahte tablo satmak istedi. Karabayram, aldığı bilgilerle yerlerini belirlediği zanlıları ihbar etti.

İHA

Akşam

Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram'ı Van'dan telefonla arayan kimliği belirsiz 2 kişi, ellerinde tarihi bir tablo olduğunu söyledi. Tabloyu 20 milyon TL'ye satmak isteyen şüpheliler, tablonun orijinalliğini kanıtlamak için de Karabayram'ın cep telefonuna video gönderdi. Uluslararası Strateji Kalkındırma Araştırma Derneği'nin de başkanı olan Karabayram, dolandırıcıların niyetini anladı; tabloyla ilgili biraz daha bilgi istedi. Şüpheliler, tablonun 20'nci yüzyılda yaşayan Fransız ressam Henri Matisse'ye ait olduğunu ve eserin İran'dan geldiğini söyledi.

5 YIL ÖNCE DE AYNI TABLO!

Araştırma yapan Cemil Karabayram, aynı tablonun 2018'de Alanya'da bir suç örgütü tarafından orijinal denilip satış yapılmak üzereyken ele geçirildiğini belirledi; elde ettiği görüntü ve yazışmaları polise bildirip ihbarda bulundu. Tablonun orijinal olmadığını düşündüğünü ifade eden Karabayram, "Baltayı taşa vurdular. Hatta tablonun banka kasasında olduğunu söyleyerek inandırmaya çalıştılar. Bu resmen eser kaçakçılığı ve dolandırıcılık. Orijinal bile olsa ülkemize nasıl geldiği araştırılmalı" dedi.

İNANMAYINCA BELGE GÖNDERDİLER

Cemil Karabayram, mimar bir kadına ulaşan dolandırıcıların elinde bir de noter onaylı belge olduğunu söyledi. Belgede tablonun 33x41 boyutlarında olduğu, 1943 yılından bu yana Mılad Farahmand ve Ebrahim Taghızadeh'in evinde saklandığının yazılı olduğu görüldü.