Doktor turizmi

Dünyanın farklı ülkelerinden doktorlar, tıp alanındaki yeni teknikleri öğrenmek ve bilgi almak için Türkiye'ye gelmeye başladı.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, yabancı ülkedeki doktorların uğrak noktası oldu. Dünyanın dört yanından gelen hekimler, yeni ameliyat yöntemlerini izleyip öğrenmek için sıraya giriyor.

Türkiye'nin önemli sağlık üslerinden Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, dünya tıp camiasının da ilgi odağı haline geldi. Üroloji Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Lütfi Canat, dünyanın birçok ülkesinden gelen hekimlerin ileri teknikle gerçekleştirilen operasyonları izlediğini aktardı.

UZAK DOĞU'DAN ABD'YE KADAR

20-30 yıl öncesine kadar Türk doktorların ameliyatları izlemek için yurtdışına gittiğini hatırlatan Canat, sürecin tersine döndüğünü belirterek şöyle konuştu: "Artık gururla söyleyebilirim ki Avrupa'dan, Orta Doğu'dan, Uzak Doğu, ABD, İngiltere'den olsun çok sayıda ülkeden meslektaşlarımız bu tarz yeni yöntemler sayesinde artık bize gelmek için sıraya girmeye başladılar."

BİLİMSEL DERGİDE YAYIMLANDI

Prof. Canat, iyi huylu prostat büyümesine karşı uygulanan Transperineal Lazer Ablasyonu (TPLA) yöntemini de örnek gösterdi. Tek bir iğneyle idrar kanalına müdahale etmeden sorunu çözdüklerini söyleyen Canat, "İstanbul'da ilk başlatan merkezlerden bir tanesiyiz. Uluslararası düzeyde iyi bir dergide bilimsel çalışmamızı da yayınladık. Etkili ve komplikasyonlarının neredeyse hiç olmadığı gösterdik. Önümüzdeki 10 yıla damga vuracak bir yöntem" dedi. ◗ İHA

'HASTANEYE DE TEKNOLOJİYE DE HAYRAN KALDIM'

Yurtdışından TPLA yöntemini öğrenmek için gelip ameliyat izleyen Dr. Anas Hasan, duygularını şöyle anlattı: "Profesör Lütfi ile 2 ameliyata şahit oldum. Yüksek teknoloji vardı, hastanede hayran kaldım. Hasta aynı gün içinde hastaneden çıkıyor, bu ilginç bir teknik. Profesör Lütfi gibi insanlar burada tarih yazıyor."

SAĞLIK ÜSSÜ

İstanbul'un yanı sıra Türkiye ve yurt dışından da birçok hasta ağırlayan hastanede 2 bin 682 yatak, 423 yoğun bakım yatağı, 710 poliklinik, 90 ameliyathane ve 3 helikopter pisti bulunuyor.