Doğuya giden öğretmene Kürtçe dersi

Şubat ayında ataması yapılacak öğretmenlere bölgesel eğitim verilecek. 4 aylık eğitimde Doğu ve Güneydoğu’ya gideceklere Kürtçe ders verilecek.

1

Doruk ÇAKAR / ANKARA 

Doğu ve Güneydoğu'ya atanan öğretmenlere "Kürtçe" eğitimi verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, Şubat ayındaki atamalarda geçerli olmak üzere öğretmen atamalarında yeni bir stratejiyi hayata geçirecek. Buna göre öğretmenler, önce deneyimli meslektaşlarının yanında bir süre derslere girecek, ardından da atandıkları bölgenin tarihi, kültürel birikimleri ile geleneklerini öğrenecek. Bakanlığın yeni atama stratejisi, Şubat ayında gerçekleşecek öğretmen atamalarından itibaren geçerli olacak. Öğretmenler, Şubat ayında atanmalarının ardından hemen göreve başlamayacak. En az 10 yıl deneyimli bir öğretmenin yanında bir süre derslere girecek. Bu eğitim yaklaşık 4 ay sürecek. Yeni atanan öğretmenler bu süre içinde ders anlatım teknikleri, öğrenciye yaklaşım ve iletişim yöntemleri ile mevzuat konusunda deneyim kazanacak. 

BÖLGESEL EĞİTİM VERİLECEK

Yeni öğretmenler göreve başlamadan önce atandıkları bölgeye ilişkin de eğitimden geçecek. Böylece görev yapacakları ile ilk kez gidecek öğretmenlerin, öğrenciler, veliler ve yöre halkıyla daha sağlıklı iletişim kurması amaçlanıyor. Doğu ve Güneydoğu'ya atanan öğretmenlere temel Kürtçe eğitimi verilmesi de gündemde. Kürtçe'nin yanı sıra atandıkları bölgenin tarihi, kültürel değerleri ile gelenekleri de hizmet içi eğitim olarak verilecek.  

Özelde öğrenci sayısı 1 milyonu aştı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geçen yıla göre bu yıl özel okullardaki öğrenci sayısının yüzde 40 arttığına işaret ederek, "Çok büyük bir yükseliş var. Geçen yıl 778 bin 235 öğrencimiz özel okulda okuyordu. Bu yıl 1 milyon 95 bin 747" dedi. 

OECD ortalamasının altında 

Türkiye'de 2002'de özel okullaşma oranının yüzde 2,3 civarında olduğunu ifade eden Avcı, bu rakamın yüzde 5'in üzerine çıktığını, ancak halen yüzde 15 olan OECD ortalamasının altında bulunduğunu aktardı. Avcı, özel okulların eğitim sektöründe daha etkin olmasını istediklerini ifade etti.

393 bin öğrenciye devlet  teşviği

Geçen yıl her kademede 166 bin 563 öğrencinin eğitim öğretim desteğinden yararlandığını anımsatan Bakan Avcı, "Bu yıl ise 227 bin 422 öğrenci yararlandı. Toplam şu anda 393 bin 985 öğrencimiz devlet teşviki de alarak özel okullarda okuyor. Geçen yıla göre bu yıl özel okullarda öğrenci sayımız yüzde 40 arttı. Çok büyük bir yükseliş var. Geçen yıl 778 bin 235 öğrencimiz özel okulda okuyordu. Bu yıl 1 milyon 95 bin 747." dedi.