Doğu Anadolu fayında en sigortasız il Elazığ 

Deprem ülkesi Türkiye’de konutların sadece yarısı sigortalı. 6.8’lik depremin vurduğu Elazığ’da ise bu oran yüzde 35. Elazığ, Doğu Anadolu fay hattındaki 7 il arasında da en düşük sigorta oranına sahip. 

Elazığ ve Malatya’da cuma gecesi meydana gelen 6.8’lik sarsıntı, deprem sigortası olmayan konutları yeniden gündeme geldi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) verileri, konutların hala yarısının zorunlu deprem sigortası olmadığını ortaya koydu. Verilere depremin etkilediği Doğu Anadolu fay hattındaki illerde bu oran daha düşük. Halen Doğu Anadolu fay hattı üzerinde son dönemde en fazla zarar göre Elazığ ve Malatya’nın yanı sıra Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bingöl ve Gaziantep yer alıyor.

ÜÇ EVDEN İKİSİ SİGORTASIZ

6.8 şiddetindeki büyük depremle sarsılan ve ardından yüzlerce artçı sarsıntının meydana geldiği Doğu Anadolu deprem kuşağı üzerinde bulunan Elazığ, yüzde 35 ile deprem sigortasının en az olduğu illerin başında yer alıyor. Elazığ’da 123 bin 310 konutun sadece 43 bin 147’si sigortalı. Yine depremden en çok etkilenen Malatya’da da 165 bin 690 konuttan 62 bin 984’ü, yani yüzde 38’i sigortalı. 

SİGORTA BİRLİĞİ’NDEN DEPREMZEDEYE ÇAĞRI 

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, depremde evi, aracı, iş yeri, eşyaları hasar gören sigortalılara çağrıda bulundu. Benli “Depreme karşı yapısal ve yapısal olmayan önlemleri almanın yanı sıra evimizi, işyerimizi sigorta teminatıyla güvenceye almamız da şart. Sigorta teminatı vatandaşımıza depremden sonra hasar tazminatını alıp hayata kaldığı yerden devam etme şansı veriyor” dedi. Benli, sigorta sektörü olarak deprem hasarı olan Elazığ, Malatya ve civar bölgelerdeki sigortalılar için çalışmaları başlattıklarını da belirtti.

BİNGÖL BİLİNÇLENDİ 

Doğu Anadolu fay hattı üzerinde DASK oranı Türkiye ortalaması olan yüzde 53.8’i geçen sadece Bingöl var. Bingöl’de DASK oranı yüzde 72.30. Bunda 2003’teki 6.4’lük deprem sonrasında halkın bilinçlenmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Yine verilere göre bölgedeki toplam 1.8 milyon konutun sadece 702 bini sigortalı. Türkiye genelinde ise toplam 17.6 milyon konutun 9.5 milyon konutun zorunlu deprem sigortası var. Türkiye’de en yüksek sigorta ise 1999 depreminde 2.500’ün üzerinde kişinin öldüğü Yalova’da bulunuyor. Yalova’daki konutların yüzde 85.5’i sigortalı. Bu oran İstanbul’da ise 67.3 seviyesinde.