Çevresel ya da genetik faktörler gibi birçok sebep nedeniyle hamile kalmak giderek zorlaşıyor. Hamile kalmadan önce tüketilen besinler hem doğurganlığı hem de bebeğin sağlığını etkiliyor. Sağlıksız ve bilinçsiz beslenme, fazla kilo ve aşırı zayıflık ovülasyon denilen yumurtlama düzenini bozarak doğurganlığı olumsuz şekilde etkiliyor.
TRANS YAĞLARDAN UZAK DURUN
Hazır gıdalarda ve özellikle margarinlerde bulunan trans yağ asidinin tüketimi, doğurganlığı olumsuz etkiler. Bu nedenle besinlerin içeriği okunmalı ve trans yağ asidi içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Hamile kalma şansını artırmak için yağlı tohumlar yeterli miktarda tüketilmeli. Yapılan bir araştırma günde 1 avuç ceviz, fındık gibi yağlı tohum yerine 1 paket cips yiyen kadınlarda yumurtlama bozukluğu riskinin arttığını gösterir. Yine aynı çalışma günde sadece 1 bardak az yağlı sütü bir bardak tam yağlı süt, yoğurt veya bir top dondurma ile değiştirmenin de hamile kalma şansını arttırdığını ortaya koymaktadır.
KALİTELİ PROTEİNLERLE BESLENİN
Et, tavuk, balık gibi besinlerin de bu dönem içerisinde belirli ölçülerde tüketilmesi kaliteli protein alınmasını sağlamaktadır. Uskumru, ton balığı, kılıçbalığı gibi yüksek miktarda civa içeren balıklar hamile kalma şansını ve bebeğin gelişimini riske sokabilir. Bunlar yerine somon, karides, tatlı su çipurası, light ton balığı ve mezgit tüketilebilir.
MEYAN KÖKÜNÜ TÜKETMEYİN
Gün içinde yeterli miktarda su tüketilmezse rahim ağzı sıvısı azalabilir. Bu dönemde kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde 2.5 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir. Hamile kalma şansını artırmak için meyan kökü, ginseng gibi bitki çaylarından da uzak durulmalıdır.