Doğalgazda merkez ülke Türkiye

Başkan Erdoğan, Silivri'de inşa edilen Avrupa'nın en büyük gaz deposunun açılışında “Amacımız, Türkiye'yi küresel merkez haline getirmek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Trakya enerjide bir hub haline gelecek. Amacımız ülkemizi en kısa sürede doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel merkez haline dönüştürmektir" dedi.

Avrupa'nın en büyük yer altı doğalgaz depolama tesisi Silivri'de kapasite artışıyla açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dev tesisin açılışı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Tesis günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon ve 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahiptir. Ülkemizin en yoğun tüketim döneminde bile talebin 4'te 1'ini tek başına karşılayabilecektir" dedi.

ADIMLARIMIZI ATIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Saros'taki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda doğal gaz alanında çok daha güçlü konuma geleceğiz. Amacımız ülkemizi en kısa sürede doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel merkez haline dönüştürmektir. Putin'le önemli görüşmelerimiz oldu, adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellik Trakya doğalgazda enerjide bir hub haline gelecektir" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Tüm bu gelişmelerin bir diğer sonucu da ülkemizin sahip olduğu 7 doğal gaz boru hattı, 4 LNG tesisi, 15 giriş noktası ve diğer avantajlarıyla dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline dönüşmesidir. Türk Akım projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Macaristan'a gazakışı sağlıyoruz. Saros'taki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda bu alanda çok daha güçlü konuma geleceğiz."

HER TEDBİRİ ALIYORUZ

"Ülkemizi doğalgaz keşfi ve işletmesi yanında depolaması alanında da en güvenli seviyeye getirene kadar yatırımlarımız devam edecektir. Kısa ve orta vadede enerji krizinin Avrupa'da yol açtığı sıkıntıların ülkemizde yaşanmaması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz."

ÜST LİGE ÇIKACAĞIZ

"Türkiye Yüzyılı ile milletimize gelecek vizyonu sunduk. Ülkemizi her alanda dünya ile rekabet edebilir seviyedeki hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. 20 yıla sığdırdığımız emeklerimizin meyvelerini toplamaya başlayarak ülkemizi en üst lige çıkaracağımız yeni bir döneme giriyoruz. Hükümete geldiğimizde kısır hesapların, kavgaların, krizlerin içinde sıkışıp kalan Türkiye vardı. Stratejik, beşeri potansiyeli bu sancılı tablo içinde adeta heba ediyorduk. Türkiye'nin istikametini güven ve istikrar iklimine döndürecek ülkemizi bu girdaptan kurtardık."

KAPIMIZA GELİYORLAR

"Türkiye'yi yeni projelerle, yeni yatırımlarla, yeni heyecanlarla yeni sevinçlerle buluşturarak dünyanın en büyük 10 ülkesi arasındaki hak ettiğimiz yere adım adım ilerleyeceğiz. Dün bizimle uğraşanlar bugün iş birliği için kapımıza geliyor. Bugün hala bizimle uğraşmayı sürdürenlerin de yarın dostluğumuza ihtiyaç duyacaklarından eminiz. Biz kimsenin eksiğine, fazlasına bakmadan ilhamını, medeniyetimizden ve tarihimizden aldığımız ilkeli, hakkaniyetli, adaletli, merhametli duruşumuzu hep koruyacağız."

KEŞİF VE ÜRETİMLER İÇİN YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

"160 milyon ton eşdeğer petrol enerji arzımız var. Bunun 2021'de 51 milyar dolara yakın maddi değeri bu yıl 81 milyar dolara ulaşacak. Yerli ve yenilenebilir kurulu gücümüzü yüzde 65 seviyesine getirmemize rağmen enerjide ciddi dışa bağlılık söz konusudur. Doğal gazda ihtiyacı karşılamadan ülkemizi arzu ettiğimiz kalkınma seviyesine çıkarabilmemiz mümkün değildir. Yeni keşiflerin müjdesini paylaşmak için de çalışıyoruz. Petrolde de yeni sondajlar yapıyoruz. Günlük petrol üretimimizi 100 bin varile çıkarak ardından daha büyük keşif ve üretimler için yolumuza devam edeceğiz."

BAMBAŞKA BİR SEVİYEYE YÜKSELECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halen toplamda 20 milyar dolarlık bir yatırımın sürdüğü nükleer güç enerjisini de bu tabloya eklediğimizde artık enerji alanında bambaşka bir seviyeye yükseleceğiz. Orta Asya ve Akdeniz'deki yeni gelişmelerin ardından ülkemizin bu özelliği daha da pekişecektir. Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmanın yol açtığı rahatsızlıkların gerisinde enerji alanındaki her yatırımın yarım asırlık, bir asırlık derinliğe sahip olması yatıyor. Siyasi ve diplomatik ilişki ağımızı ortak ekonomik çıkarlar temelinde genişleterek diğer alanlarla birlikte enerjide yeni kazanımlar elde etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Enerji vizyonumuzu 2053 yılında birincil kaynaklarda dışa bağımlılığımızı yüzde 71'den, yüzde 13'e indirecek şekilde belirledik. Hedeflerimizi buna göre oluşturuyor, yatırımlarımızı buna göre planlıyoruz" dedi.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ

Avrupa'nın en büyük doğalgaz depolama tesisi 4,6 milyar metreküplük kapasite ile faaliyete geçti. Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yüzde 8'ini karşılayabilecek durumda olan dev tesisin elektrik enerjisi ise yenilenebilir enerjiden sağlanıyor. 2007 yılında hizmete giren tesisin ek kapasitesi için 18 kuyuda sondaj işlemi gerçekleştirildi. 2 platform kuruldu ve kapasite 4,6 milyar metreküpe günlük geri üretim ise 75 milyon metreküpe çıktı.

MEHMET ŞiMŞEK DE KATILDI

AK Parti hükümetlerinde daha önce Maliye Bakanı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev alan Mehmet Şimşek de, depolama tesislerini yapan Kalyon İnşaat'ın danışmanı olarak törene katıldı. Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte töreni protokolden takip etti.