Doğal gazda yine İran klasiği

Gazda İran klasiği. Doğal gaz depolama tesisleriyle kışa hazır olan Türkiye yine İran sorunuyla karşı karşıya kaldı. İran, tüketimde rekor kırıldığı gün Türkiye'ye gaz akışını 10 günlüğüne durdurdu. Bunun üzerine BOTAŞ, sanayinin gazını azalttı.

Türkiye'nin üç büyük doğal gaz tedarikçisinden İran, gelenek haline getirdiği kesintiyi yine yaptı. İran teknik arıza bildirerek 10 gün süreyle Türkiye'ye gaz akışını durdurdu. Bunun üzerine BOTAŞ önceki gün rekor düzeye ulaşan tüketimi de dikkate alarak tedbir amaçlı doğal gaz santralleri ve büyük ölçekli tüketicilere olan gaz akışını azaltma kararı aldı.

% 40 AZALTIN TALİMATI

BOTAŞ tarafından gönderilen yazıda son günlerde mevsimsel koşullardan kaynaklı doğal gaz tüketiminin artması ve yurtdışı arz kaynaklarından sağlanan doğal gaz kesintisi nedeniyle arz-talep dengesinde bazı güçlüklerle karşılaşıldığı belirtildi. Yazıda kullandıkları doğal gazı yüzde 40 azaltmaları için santrallere talimat gönderildiği belirtildi. Yazıda söz konusu uygulamanın 21 Ocak itibarıyla ikinci bir bildirime kadar geçerli olacağı ifade edildi.

ÜRETİMİ STRESE SOKAR

Kesinti üzerine bir açıklama yapan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, "Doğal gaz kısıntısı üretim üzerinde büyük bir stres yaratacak" ifadelerini kullandı. Sanayicilerimizin arz cephesinde bu sorunla karşı karşıya kalması hiç kuşkusuz verimliliği, üretim kalitesini, sevkiyatı ve daha birçok konuyu olumsuz etkileyecektir. Arz kanallarındaki sorunlardan kaynaklanan bu sıkıntıların, en kısa zamanda çözüme kavuşacağını umuyorum" dedi.

MOLDOVA'DA GAZ İÇİN OHAL

Moldova Parlamentosu, ülkedeki doğal gaz krizi nedeniyle dün 60 günlük olağanüstü hal ilan etti. Moldova Başbakan Yardımcısı Andrey Spınu, 17 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Gazprom'dan alınan doğal gaz fiyatının geçen ay bir önceki aya kıyasla yüzde 44 arttığını ve yürürlükteki sözleşmenin müzakere edilmesi gerektiğini söylemişti. Gazprom ise yaptığı yazılı açıklamada, sözleşme koşullarında herhangi bir değişiklik olmayacağını ve gerekli ödemelerin 20 Ocak'a kadar yapılmaması halinde doğal gaz sevkiyatının durdurulacağını bildirmişti. Moldova ile Gazprom arasında Ekim 2021'de yaşanan benzer bir krizde Moldova'da olağanüstü hal ilan dilmişti.

GÜNLÜK TÜKETİMDE TARİHİ REKOR

Türkiye'de kar yağışı ve soğuk hava şartları nedeniyle artan talep sonucunda dün yaklaşık 288 milyon metreküp doğal gaz tüketimiyle tüm zamanların rekoru kırıldı. BOTAŞ verilerine göre, doğal gaz tüketiminde günlük rekor daha önce 280 milyon metreküple 19 Ocak 2021 tarihinde gerçekleşmişti. Geçen yıl sonu itibarıyla doğal gaz abone sayısı yaklaşık 18 milyona ulaşırken, bunun nüfus eş değeri 70 milyondan fazla olarak hesaplanıyor. Bu yıl da yeni yerleşim yerlerine doğal gazın ulaştırılması ve soğuk geçen kış nedeniyle tüketimin artması bekleniyor.

KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ ÜÇ YILDIR DÜŞÜYOR

Türkiye'nin kömürden elektrik üretimi 3 yıldır geriliyor. Kömürden elektrik üretimi yapılan santrallerin 2018'de yüzde 37 olan toplam elektrik üretimindeki payı, 2021'de yüzde 32'ye düştü. Hidroelektrik santrallerinin üretimdeki payı son bir yılda yüzde 26'dan yüzde 17' ye geriledi.