Doç. Dr. Ümit Savaşçı: BioNTech, Çin aşısına göre %10 fazla koruyor

Salgınla mücadelede Çin aşısının yanında BioNTech de uygulanmaya başladı. Doç. Dr. Savaşçı, kanser ile nörolojik hastalıkları olanlara Sinovac'ı, sağlıklı bireylerle kronik hastalara ise BioNTech'i önerdi.

Salgınla mücadelede Alman BionTech aşısının da devreye girmesiyle vatandaşa aşı seçme hakkı getirildi. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şimdiye kadar uygulanan Sinovac aşısında kişilerin koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik. Bizim için önemli olan, kişinin hastalığı hafif geçirmesi" diyerek şöyle konuştu:

MRNA AŞILARI AKILLI

"Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa ya da önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi Sinovac olsun. Ama gençse, sağlıklı ve hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı varsa Biontech'I tercih etsin. Çünkü koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. mRNA aşıları daha akıllı aşılar. Vücutta herhangi bir kalıntısı kalmadan, elde etmek istediğimiz sonuca ulaşıp, vücuttan uzaklaşıyor. Ancak bağışıklık sistemini baskılayacak ilaçlar kullanılıyorsa, çok ciddi nörolojik hastalık varsa inaktif aşıyı olmalarını tercih isteriz."

SONBAHARDA SIRA ÇOCUKLARDA

Doç. Dr. Savaşçı, çocukların aşılanmasına ilişkin yurt dışında çalışmalar yapıldığını kaydederek şunları söyledi: "9-12 yaşta Biontech aşısının yüzde 100 koruduğuna dair veriler elde edildi. Dolayısıyla yurt dışı onayları gerekli kurumdan alındıktan sonra, Bilim Kurulu'nun kararı ile sonbahar dönemlerinde gönül rahatlığıyla çocuk aşılama programına başlayabiliriz. İlk 3 ay sonra gebeler ve emziren anneler Sinovac'ı olabilir."