AKŞAM
Şeyhmuz Çakan
Diyarbakır'ın efsane kara yılanları Hevsel'de görüntülendi
Daha önce, Dicle nehrinde yaşayan zehirsiz su yılanını fotoğraflayan belgesel fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, bu bölgede yaşayan ve uzun boyu ve siyah rengiyle görenleri korkutan siyah yılanı belgelemek için Hevsel bahçelerinde tarımla uğraşan ve bahçeleri olan Bayar ailesinden yardım istedi. Bahçelerinin yanında yaptıkları kulübede çok sayıda güvercin ve tavuk besleyen Mehmet Bayar ile oğlu Veteriner Serhat Şiyar Baran, güvercinleri yemek üzere iki günde peş peşe bölgeye gelen iki kara yılanı yakalayarak, fotoğrafçı Süer'in fotoğraflarını çekmesini sağladı.
ZEHİRLİ YILANLARI YİYEN YILAN
Hayvan sevgisi ve yılan merakını babasından aldığını belirten Veteriner Serhat Şiyar Bayar, fotoğrafçı dostları Mehmet Masum Süer'in belgelemesi için yakaladıkları siyah yılan ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Latince adı (Dolichophis Jugularis) olan ve Kamçı yılan ailesinden olan bu uzun ve siyah yılan, Türkiye'nin güney doğu ve güney batısında sıcak, sulu ve nemli bölgelerde yaşıyor. Tarla fareleri, kurbağa ve benzeri hayvanlarla beslenir. Tamamen zehirsizdir. İnsanlarla karşılaştığı zaman bu yılan, rahatsız edilmediği takdirde kaçıp uzaklaşıyor. Rahatsız edildiği zaman, korunma amacıyla ısırabilir ancak zehiri yoktur. Önemli bir özelliği de, aralarında Engerek yılanı olmak üzere zehirli yılanları da yakalayıp yemesidir. Tarlalardaki kemirgen bazı hayvanları yedikleri için çiftçi dostu bir hayvan olarak bilinir. Hem siyah rengi hem de 3 metreyi bulan uzunluğu nedeniyle bazı insanlar korkarak bu yılanı öldürebiliyor. Doğaya faydası olan bu yılanı öldürmemek gerekiyor."
Baba Mehmet Bayar da, hem Dicle nehrinde yaşayan gri renkli su yılanının hem de siyah renkli kara yılanın zehirsiz ve zararsız hayvanlar olduklarını vurgulayarak, bu iki yılanın da doğaya ve çevreye faydalarının olduğunu ve öldürülmemeleri gerektiğini söyledi.