Diyarbakır'daki hastaneler alarm veriyor... ‘Morgdaki çığlıklardan odama gidemedim'

Aşılama oranının düşük, vakaların ise çok yüksek olduğu Diyarbakır'da hastaneler doldu. Doç. Dr. Akelma, “Günde 10-20 arası cenaze çıkıyor. Morg önündeki çığlıklara dayanamıyorum” diyerek herkesi aşı olmaya davet etti.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, hastanedeki yoğun bakım doluluk oranının yüzde 70 olduğunu söyledi. Aşılama seferberliğiyle vakaların son 2-3 günde düşüş eğilimine geçtiğini belirten Doç. Dr. Akelma, şöyle konuştu: "Aşılama oranı yüzde 40 olduğu zamanlarda günlük vaka sayısı 2 binin üzerindeydi ve yoğun bakıma yansıması da çok hızlı oluyordu. Günde 10-15 hasta yatırmak zorunda kalıyorduk. Aşılama artıkça vaka sayısı da azalıyor."

30 YAŞINDA HAMİLE KAYBETTİK

"Tek doz BioNTech'in bile vakalara etkisi var. Yoğun bakımlardaki hasta sayısı minimal de olsa bir azalmaya geçti. Günde neredeyse Türkiye'nin yüzde 10 ölüm kaybını veren bir şehirdeydik. Ölüm sayımızın da azalması bize umut veriyor. Günde ortalama 10-20 cenaze çıkıyordu. Odam morga yakın olduğu için odaya gitmek istemiyorum. Yukarıda kaybettiğiniz 30 yaşında bir gebenin, ailesinin aşağıda sesini dinlemek, çok acı veriyor. Yoğun bakımdaki doluluk oranımız yüzde 70 civarında. Tabi bu yüzde 90'ları da buldu. Yeni yoğun bakımlar açmak zorunda kaldık ve bunun üstesinden geldik. Okullar 2 hafta sonra açılacak. 17, 14 yaşında hastalarımız oldu. Onun için sırası gelen herkes bir an önce aşılanmalı."

102'nci yaş gününde üçüncü doz

İzmir'de kızının yanında yaşayan 6 çocuk 30 torun sahibi Alzheimer hastası Kemal Uygun'un, hem üçüncü doz aşısı yapıldı hem de sağlık ekiplerinin sürpriziyle doğum günü kutlandı. Uygun, gözyaşlarına hakim olamadı.

Bilim Kurulu'ndan yüz yüze eğitim rehberi

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bilim Kurulu'nun yüz yüze eğitim için rehber hazırladığını belirt ti. İlhan, "Çocuklarımızın okullarına maske ile gelmesi, kendi arkadaşları ile bir arada olması, sınıflarda masaların seyrek tutulması, camların açık tutulması, teneffüslerin zaman dilimleri ve giriş-çıkışlardaki yoğunluğa meydan verilmemesi çok önemli. YÖK tarafından TSE ile birlikte 'güvenli kampus' rehberimizi de hazırladık" diye konuştu.

Gençlerden büyüklere çağrı

Aydın'da aşılarını olan 18 yaş altındaki çocuklar, büyüklerine ve yaşıtlarına "Lütfen aşınızı olun" çağrısında bulundu. 17 yaşındaki Kağan Ilgaz, "Aşı olma konusunda endişeleri olanlar komplo teorilerine inanmasınlar. Gerçek profesörlere inansınlar" derken 13 yaşındaki Ecem Çetin ise şöyle konuştu: "Kovid bir gerçek. Aşı olmazsak bu hastalığı yenemeyeceğiz. Bunu yenmemiz için lütfen herkes aşı olmaya gitsin."