Diyarbakır'da akustik dinlemeyle kayıp kaçaklar önlendi

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, akustik dinleme ekiplerinin kent genelinde tespit ettiği fiziki su kaçaklarına müdahale ediyor.

Aksam.com.tr

Şeyhmus Çakan

Havaların sıcak geçmesi, şehrin büyümesi, bilinçsiz su tüketimi dolaysıyla üretilen sudan fazla tüketimin olduğu bugünlerde idari kaçaklarla mücadele eden DİSKİ ekipleri aynı zamanda fiziki kaçaklarla mücadele etti. Basınç testi, step test ve akustik cihazlarla yerin altında tespit edilen ve yüzeye çıkmayan şebekedeki fiziki kaçakları tespit eden ekipler, bu sayede su kayıplarını önlüyor.

2 ay boyunca yapılan fiziki kaçak taraması sonucunda akustik dinleme cihazlarıyla tespit edilen 36 noktanın 18'inde yapılan kazılar sonucu yer altındaki patlaklar onarıldı ve 53 litre metreküpsaniye suyun boşa akması önlendi.

'KAYIP-KAÇAK ORANLARI DÜŞTÜ'

Diski Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır'ın tamamında kayıp kaçak çalışmalarını yaptıklarını söyledi. Tutşi, "Bunlar idari, fiziki kaçaklarımız var. İdari kaçaklarımızla ilgili son 2 yılda yapmış olduğumuz çalışmalarla kayıp kaçak oranlarımızı yüzde 42.93'ten yüzde 33.7'lere indirdik. 2023 yılı içerisinde bunu yüzde 33 mertebelerine çekmeyi hedefliyoruz. Tabi fiziki kaçaklarla ilgili akustik dinleme cihazlarıyla ilgili şebeklerimizi boydan boya tarayarak bu bölgelerdeki olası sızıntıları kaçakları tespit ediyoruz. Çünkü bazı kaçaklarımız yeryüzüne çıkmıyor, bazıları kendisine bir yol buluyor kanalizasyon şebekemize, yağmur suyumuza yada Telekom yoluna akıyor. Bunları bulma şansımız olmuyordu. O yüzden akustik dinleme cihazlarıyla biz bunları tespit ettiğimizde tamamını yakalamış ve sistemimize dâhil etmiş oluyoruz. Son 2 ayda yapmış olduğumuz çalışmalarla da biz yaklaşık 53 litre saniye suyu kontrol altına aldık, kaybımızı önledik ve sistemimize dahil ettik" dedi.

'160 BİN HANE TARANDI'

İdari kaçaklarla ilgilide son 2 yılda yaklaşık Diyarbakır'ın tamamında 160 bin haneyi taradıklarını belirten Tutşi, "Toplamda 16 bin 611 abonesiz hanemizi abonelendirdik. 7 bin 96 abonede kaçak tespitini yaptık ve bunlara cezayı işlemleri uyguladık. Bu anlamda da toplamda son 2 yılda suyumuzun yüzde 15'şini kontrol altına almış olduk. Bu anlamda kayıp kaçak mücadelelerimiz hem fiziki kayıplarımızda hem de idari kayıplarımızla çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

'HER VATANDAŞ 10 LİTRE SU TASARRUF ETSİN'

Su zengini olan ülkelerde bile su tasarruf çağrıları yapılmaya başlandığın hatırlanan Tutşi, "Suyumuzun kıymetini bilme aşamasında suyumuz varsa bile tasarruf etmek zorundayız. En ekonomik üretim tasarruftur. Biz suyu boşa akıtarak, bahçe sulayarak kullandığımız zaman geleceğimizi ipotek altına almış oluyoruz. Bu yüzden bir kampanya başlattık. Her vatandaştan 10 litre tasarruf etmelerini istedik. Diyarbakır'da biz şehir merkezimizde 1 milyon 27 bin nüfusa su veriyoruz. Eğer her insan günde 10 litre su tasarruf ederse 10 bin metre küp rakama tekabül ediyor. Buda çok ciddi bir rakamdır. Biz bunu vatandaşlarımızdan istiyoruz. Bu şekilde de suyumuzu korumak ve muhafaza etmeyle ilgili vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz. Bulaşık, çamaşır makinemizi tam doldurmadan çalıştırmasak bunu sağlamış oluyoruz. Buna benzer birçok tasarruf şansımız var. Bahçe sulamalarımızda özellikle yeşil alan sulamalarında sitelerde özelikle bu istiyoruz. Sulamalarında 20 dakika sınırlandırıldılarsa, gece sularlarsa bu tasarruftan kat katını sağlamış oluyorlar. Bu hem vatandaşlarımızın cebinde kalır hem su yükü olarak Diyarbakır'ın haznesinde kalır" şeklinde konuştu.