Diyarbakır Sur'da mağdur aile yok

Tarihin, kültürün, medeniyetin bütün izlerini taşıyan ve 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Sur içerisinde hak sahibi olup ve TOKİ'den ev isteyenlerden 2205 kişiye evleri teslim edildi. 3229 kişi ile de kamulaştırma parası konusunda anlaşmaya varıldı. 347 tescilli konağın restorasyon çalışmalarına başlandı. Sur ilçesi ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, Sur'da mağdur ailenin kalmadığını söyledi.

ŞEYHMUS ÇAKAN

Tarihi Sur ilçesinde 2015 yılındaki çatışma sürecinin ardından Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda ciddi çalışmalar yürütüldü. Bugüne kadar yapılar bakımından 506 tane konut tamamlandı, 304 tanesi hak sahiplerine teslim edildi. Diğer konutların teslim süreçleri devam ediyor. Tarihi ilçede 127 tane iş yeri yapıldı. Tarihi mekanda 347 tane tescilli konağın restorasyonu için ihale yapılarak çalışmalara başlandı.

TESCİLLİ KONAKLARIN RESTORASYONUNA BAŞLANDI

Diyarbakır Sur İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, ilçede yerli ve ulusal markaların bir araya geldiği bir yeni cazibe merkezi oluşturacaklarını söyledi. Çiftçi, 347 tane tescilli konak ihaleleri tamamlandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"TOKİ tarafından inşa ve restorasyon süreçleri devam ediyor. 2023 yılının sonuna kadar bunların restorasyon işlemleri de tamamlanması hedefleniyor. Yine Sur içerisinde hak sahibi olup ve TOKİ'den ev isteyenlerden 2205 kişiye evleri teslim edildi. 3229 kişi ile de kamulaştırma parası konusunda anlaşıldı. Sur'da şuana kadar mağdur durumda kadar hiç kimse kalmamış oldu. Yani başından bugüne kadar devletimizin buradaki vatandaşların mağdur olmaması noktasında verdiği büyük bir mücadele var. Sur tarihi yapıları itibarıyla bambaşka bir turizm adasına dönüştü. Burası turistlerin çok ilgisini çekecek bir alana dönüşmüş oldu. Sur, bütün dünya milletlerine hizmet edecek özel bir alana kavuştu. Burada iki tane de büyük kilise var. Yenikapı caddesinde Surp Giragos ve Keldani Kiliseleri de hizmete açılarak. Sur'da güzel şeyleri göreceğiz, güzellikleri anlatacağız ve her bir günümüz öncekinden daha güzel olacak."