Diyanet kredi kartı ile kurban alanları uyardı: İbadete faiz karıştırmayın

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, kredi kartıyla kurbanlık alanların faizli işlem yapmaması gerektiğini belirtti. Bozkurt, “Kurbanı kartla alıyorsak ödemeyi zamanında yapmalıyız. İbadetle faiz bağdaşmaz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, kurban kesmesi gereken kişinin, kurbanı kendi adına kesebileceği gibi vekalet yoluyla başkasının adına da kestirebileceğini söyledi. Kurban ibadetinin vekaleten yapılması için de kurbanı kesilen kişinin onayının alınması gerektiğini belirten Bozkurt, "Büyükbaş hayvanların 2, devenin 5, küçükbaş hayvanların da 1 yaşını doldurması gerekiyor. Yapacağımız kurban alışverişi ibadet ruhuna aykırı olmamalı. İşin içine kredi kartı girerse, biliyorsunuz aldığınız krediyi zamanında ödemezseniz üzerine faiz biniyor. Faiz de dinimizde haram. Kredi kartı kullanıyorsak faizli işlemlere bulaşmamamız lazım. Hele hele kurbanı kredi kartıyla alıyorsak yapacağımız ödemeyi zamanında yapmalıyız. İbadetle faiz bağdaşmaz. Bir Müslüman faize bulaşmamak şartıyla kurbanlık hayvanını peşin alacağı gibi taksitle de alabilir" diye konuştu.

'EN FAZLA 7 HİSSE OLMALI'

Hz. Muhammed'in sünnetinde kurbanın nasıl kesileceği ve dağıtılacağıyla ilgili uygulamanın olduğunu vurgulayan Bozkurt, "Küçükbaş ancak bir kişi için kesilebilir. Büyükbaş hayvan ise bir kişi için kesileceği gibi 7 kişi için de kesilebilir. Yani büyükbaş hayvan hissesine girecek kişi en az 7'de bir hisseye sahip olmalı. Kurbanın asıl amacı, kurban kesemeyenlere ulaşmaktır."

TOKALAŞMAK YASAK

Tarım ve Orman Bakanlığı, kurban satış ve kesim yerlerine yönelik alınan tedbirleri açıkladı:

"Satış yerine maskesiz girilmeyecek, girişte el dezenfeksiyonu ve ateş ölçümü yapılması zorunlu olacak. Müşteri ve satıcılar arasında tokalaşma olmayacak. Çadırlar arası mesafe en az 2 metre olacak. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılmayacak."

BÜYÜKBAŞ 6.500 KÜÇÜKBAŞ 1.300 TL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaklaşık 960 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin kesim yapılacağının tahmin edildiğini söyledi. Bayraktar, "Canlı kilo olarak büyükbaş hayvan fiyatları, İstanbul'da 32 ila 35 lira, Ankara'da 26 ila 30 lira, İzmir'de ise 24 ila 35 lira arasında değişiyor. Bu yıl ortalama kurban fiyatlarının, hayvan başına büyükbaşta 6 bin 500 ila 35 bin lira, küçükbaşta ise bin 300 lira ila 5 bin lira arasında" dedi.