Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Çekya Dışişleri Bakanlığı'ndan ve bazı AB kurumlarından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yönelik ifadelerine tepki gösteren açıklamalar hakkındaki soruya yazılı olarak yanıt verdi. Yapılan açıklamaların Türkiye açısından bir anlamı ve değeri olmadığını kaydeden Bilgiç, "AB'nin üyelik dayanışması gerekçesiyle Yunanistan'a Ege ve Akdeniz ihtilaflarında sorgusuz sualsiz destek vermesi hem AB'nin kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır" dedi.
MAKSİMALİST TALEPLER
Açıklama yapanların Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı tutumuna karşı ise sessiz kaldığına dikkati çeken Bilgiç, şunları kaydetti: "Yunanistan'ı şımartan bu tutum çözümü değil çözümsüzlüğü teşvik etmekte, Yunanistan'ın maksimalist talepler peşinde koşmasına destek olmaktadır. Bu açıklamaları yapanların Yunanistan'ın ülkemize yönelik ihlal, taciz ve tehditlerini, tahrikkar eylem ve söylemlerini görmezden gelmeleri, uluslararası hukuka aykırı eylem ve uygulamalarına kayıtsız kalmaları tam bir garabettir."
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, "Çekya Dönem Başkanlığı ya da AB, diyaloğu teşvik etmek istiyorlarsa Türkiye-AB ilişkileri, esasen AB dayanışmasını ve ortak çıkarları baltalayan dar görüşlü Yunan/Rum vetosunun suiistimalinden kurtarılmalıdır" değerlendirmesini yaptı.
ÜÇ KOLDAN DİPLOMATİK GİRİŞİM
Türkiye, Yunanistan'ın Ege'deki tacizlerine karşı yeni bir diplomatik hamlede bulundu. NATO'ya, Birleşmiş Milletler'e ve Avrupa Birliği 'ne Türkiye'nin tutumunu anlatan mektup gönderildi. Mektupta Atina'nın eylem ve taleplerine dikkat çekildi. Türkiye, Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu yapan Türk jetlerine Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi ile tacizini NATO'ya taşımıştı. Milli Savunma Bakanlığı, tacize ait radar kayıtlarını NATO Genel Sekreterliği'ne ve ittifak üyesi ülkelerin bakanlıklarına göndermişti.