Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan ‘Köprüleri vururuza' yanıt: Boş laflarla avunuyorlar

Emekli Yunan koramiral Yanis Egolfopulos'un, ‘İstanbul Boğazı'ndaki köprüleri vururuz' tehdidine cevap veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Geçmişte üst düzey subaydı cesareti varsa o zaman yapardı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temasları çerçevesinde bulunduğu Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya geldi.

MÜZAKERELER BAŞLATILMALI

Türkiye'nin Kıbrıs'ta müzakere süreciyle ilgili tutumunun belli olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres ile New York'ta da görüştük, her platformda söylüyoruz, bizim pozisyonumuz açık ve net. Artık iki devletli bir çözüm olması gerekiyor. Müzakerelerin iki eşit egemen devlet arasında başlatılması gerekiyor. Bu pozisyonumuzu hem KKTC hem de Türkiye olarak her platformda anlatıyoruz" dedi.

CESARETİ OLSA YAPARDI

Çavuşoğlu, "Maraş KKTC toprağıdır Maraş açılımı çerçevesinde atılan adımlar uluslararası hukuku ihlal etmiyor. Beyhude çabalar içinde olmasınlar" ifadesinde bulundu. Emekli Yunan koramiral Yanis Egolfopulos'un sözlerine de değinen Bakan Çavuşoğlu 'köprüleri vururuz' sözü için ise ' Geçmişte üst düzey subaydı cesareti varsa o zaman yapardı. Boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok' yorumunu yaptı. Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin haklarını sonuna kadar koruyacağını söyledi.

YUNANİSTAN AĞLIYOR

"Haklarımızı koruma konusunda kararlılığımız tam. Türkiye'ye düşmanlıkla ne elde edecekler?" diyen Çavuşoğlu, "F-16'lar için lobi yapmaları kabul edilebilir değil. Biz gerginlikten yana değiliz, işbirliğinden yanayız. Haklarımızı koruma konusunda kararlılığımız tam. Biz işbirliğinden yanayız, gerginlikten yana değiliz. Yunanistan hukuki cevaplar vermiyor. Biz gerginlikten yana değil işbirliğinden yanayız. Yunanistan'ın uluslararası hukuku ihlal eden adımları var, uluslararası topluma gidiyor, ağlıyor. Sorunlar varsa bunları müzakere ederek giderebiliriz" ifadelerini kullandı.

"60 YILDIR HAKSIZLIK YAPILDI"

Kıbrıs'ta müzakerelerin ancak iki egemen eşit devletin varlığı temelinde, iyi komşuluk ilişkileriyle geleceği şekillendirmeye yönelik olarak başlayabileceğini ifade eden Tahsin Ertuğruloğlu, "2017'den itibaren artık yeni sayfa açılmıştır, bu adada iki ayrı egemen eşit devlet ve eşit uluslararası statü sahibi iki devlet gerçeği vardır. Bunca yıldır görmezden gelinen ama her zaman için var olan bir realite, artık inkar edilmeyen bir realite olarak ön saflara çıkmıştır. Bu ihtimal Rum tarafının ve dünyanın bu gerçeği kabul edip etmemesine bağlıdır. Top bizim ve Rumların değil, uluslararası camianın sahasındadır. 60 yıldır bize yapılan haksızlığı devam ettirme kararlığı varsa bu adada ne müzakere olur ne anlaşma olur" diye konuştu.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'E MESAJ: PKK İLE YPG AYNI TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Diyarbakır'da 1015 gündür HDP binası önünde evlat nöbetini sürdüren aileleri ziyaret etti. Çavuşoğlu, "Hani diyorlar ya 'Suriye'dekilerin ismi YPG'. PKK'lılardan farklı değil. Dolayısıyla biz onları terörist olarak görmüyoruz demeye çalışıyor. Şu anda NATO'ya girmek isteyen iki ülke de aynı şeyi söylemeye çalışıyor. Oysa PKK ile YPG arasında hiçbir fark yoktur. Gelin burada Diyarbakır annelerini, babalarını ziyaret edin" dedi.