Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Karabağ ateşkesini hep takip edeceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Karabağ'da varılan ateşkese uyumun sağlanmasını hep izleyeceklerini ve yeniden yapılanma için çalışmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin yayın organı Küresel Medya dergisine 2020 yılı değerlendirmesinde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 44 gün süren şiddetli çatışmaların ardından Dağlık Karabağ’da varılan ateşkese uyumun sağlanması ve yeniden yapılanma için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Çavuşoğlu, çatışmanın sonunda imzalanan ortak deklarasyonun “Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a ait olduğunu” tekrarladığını belirtti. Çavuşoğlu, “Azerbaycan-Ermeni Pisti gelişirse, bu durum Türk-Ermeni pistine olumlu yansıyacaktır” dedi.

DENGEYİ SAĞLIYORUZ

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarı sağlamaya kararlı olduğunun altını çizerek “Ne yazık ki, Yunanistan iyi niyet çabalarımıza karşılık vermiyor” dedi. Türkiye’nin Libya’da BM nezdindeki diyalog sürecini sürekli savunarak sahadaki çatışmalara rağmen dengeyi sağladığını belirten Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta iki bölgeli federasyon yerine iki devletli çözümün tek gerçek çözüm olduğunu vurguladı. 

AZERBAYCAN VE TÜRKİYE KARA BAĞLANTISI HARİTADA

Rusya’nın Kommersant gazetesi, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında Moskova’da mutabık kalınan demiryolu dahil olmak üzere ulaşım yollarının haritasını yayınladı. Harita, Azerbaycan ve Türkiye arasında kurulacak bağlantıyı açıkça gösteriyor. Haritaya göre siyah çizgi demiryolu hatlarını, mavi çizgi planlanan hatları, yeşil çizgi Rusya-Ermenistan-İran bağlantısını, turuncu ise, Azerbaycan-Türkiye bağlantısını gösteriyor.