Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Helsinki ruhunu tekrar canlandırmak istiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Finlandiya'ya yaptığı resmi ziyarette, Avrupa Birliği ile ilişkilerde Türkiye'nin 1999'da adaylık statüsü aldığı Helsinki Zirvesi'nin önemine işaret etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'yla yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, görüşmelerde Türkiye- Finlandiya ilişkilerini daha da geliştirme konusundaki ortak iradeyi teyit ettiklerini belirtti.

TÜRKLERLE BULUŞTU

Özellikle ticari ilişkileri ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin yanı sıra Kıbrıs, Afrika, Libya, Dağlık Karabağ, Ukrayna, Karadeniz Bölgesi ve göç konularını da konuşma fırsatı bulduklarını ve göç konusunun birlikte üstesinden gelinmesi gereken bir zorluk olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB ile ilişkilerde 1999'da adaylık statüsünü aldığı Helsinki Zirvesi'ni işaret ederek, "Türkiye-AB ilişkilerinde Helsinki ruhunu tekrar canlandırmak istiyoruz. Bu nedenle sizin (Finlandiya'nın) rolünüz çok önemli" diye konuştu. Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto da, Çavuşoğlu'nu Helsinki'de ağırlamaktan onur duyduğunu ifade ederek birçok uluslararası meseleyi konuştuklarını aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Finlandiya'da Türklerle de bir araya geldi ve Tatar Cemaati Başkanı Gölten Bedrettin'le de bir görüşme gerçekleştirdi.