‘Diriliş' gençliği Sezai Karakoç'u dualarla son yolculuğuna uğurladı

‘Diriliş'in üstadını gençler uğurladı. İkinci Yeni şiir akımının yaşayan son temsilcisi Sezai Karakoç, dün Şehzadebaşı Camii haziresine defnedildi. 88 yaşındaki yazarı, her yaştan seveni uğurladı.

Şair ve yazar Sezai Karakoç (88), önceki gün İstanbul'daki evinde hayatını kaybetti.

Modern Türk şiirinin en büyük ustalarından kabul edilen Karakoç için dün ikindi vakti, şiirine konu ettiği Şehzadebaşı Camii'nde tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile yakınları ve her yaştan sevenleri katıldı. Karakoç, vasiyeti üzerine Şehzadebaşı Camii'nin haziresine defnedildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Kendi ifadesiyle 'dünya zindanından' kurtuldu. Sevgilisine kavuştu. O aslında bir miras da bıraktı. İnşallah yeni Sezai Karakoç'larla yolumuza devam edeceğiz. Onun defteri de hep açık kalacak" diye konuştu.

DOKTORA TÖRENİNDE KEYİFLİ SOHBET

Sezai Karakoç'a, İstanbul Üniversitesi tarafından 24 Eylül'de fahri doktora unvanı verildi. Törene Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak katılmıştı. Karakoç'un gülümseyerek yaptığı sohbetten bu görüntüler kaldı.

NECİP FAZIL'IN YOLUNDA YÜRÜDÜ

Emine Erdoğan: "Onun dünya sürgününün bittiği yerde bizim büyük hasretimiz başladı. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun."

Şair Yazar Beşir Ayvazoğlu: "Karakoç'u bir medeniyet şairi olarak görüyorsak, diriliş düşüncesi, islam medeniyetinin yeniden ele alınarak özünün diriltmesi. Son derece dünyaya açık, dünyayı yakından takip eden ve bunu duygu ve düşüncesine yansıtan, şiirimizi yeniden kuranlar arasında yer alan büyük bir şair diye tarif edebiliriz. Necip Fazıl'ın açtığı yolda yürüyen bir şair."

Sanatçı Nazan Öncel: "Mona Roza'sını da kalbinde götürdü."

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Birhan Keskin: "Özenle inşa ettiği yalnızlığını, şiirini ve elindeki bim poşetini hep hatırlayacağım."

Oyuncu Hasan Kaçan: "Büyük mütefekkir, şair Sezai Karakoç Hakka yürümüş. Mekanı Cennet olsun."

Yazar Nihat Genç: "'Mona Roza' şiirini huşuyla okuyalım, kelimelerin büyüsüne edebiyatımız adına şükran duyalım!"

Sanatçı Aylin Şengün Taşçı: "Büyük bir şair daha rahmete kavuştu."

Oyuncu, yazar Görkem Yeltan: "Doktor istemem Annem gelsin/ Yataklar denize atılsın/ Çocuklar çember çevirsin/ Ölürken böyle istiyorum..b Sezai Karakoç. Rubai (Sesler)"

Şair İsmet Özel: "Monna Roza, Bu gün bende bir hal var..."

Şair Ömer Erdem: "Sezai Karakoç. Şimdi her konuşanı dost mu sanırsın? Üniversite öğrenciliğim sırasında el yazısı ile şiir öğretiyor. Yaşamanın gücü kalır geride. Sezai Karakoç ile yaşamış olmak güçtür. İlk şiirimi o yayınladı. Hayatımdaki inkılaptı. Allah rahmet eylesin."

Şair Haydar Ergülen: "Ünsal Oskay'ın demesiyle, onlar "Türk şiirinin üç parasız yatılısı": Cemal Süreya, Ece Ayhan, Sezai Karakoç. Şiir cumhuriyetinde yerleri var. Şiirimiz onlarla var."

Yönetmen Semih Kaplanoğlu: "Yağmurlardan sonra büyürmüş başak, Meyvalar sabırla olgunlaşırmış. Bir gün gözlerimin ta içine bak: Anlarsın ölüler niçin yaşarmış."

ADI PARKA VERİLECEK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, lise eğitimini Gaziantep'te tamamlayan Karakoç'un Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarından olduğunu vurguladı. Karakoç'un adını taşıyacak edebiyat parkı yapacaklarını belirten Şahin, "Bu çalışma, Sezai Karakoç'ların çoğalmasına vesile olacaktır."

ŞEHZADEBAŞINDA GÜN DOĞMADAN

Yerleşecek yer aramak

Camiinin avlusunda

Soğuk bir taşa oturmak

Gün doğmadan şehzadebaşında

...

Başı avuçlara almak

Kuşlarınkanatlarını toplamak

Gecenın çatıkatından

Gün doğmadan şehzadebaşında

...

Yoldan geçen birkaç çocuk

Kubbeyi tutan aydınlık

Mezarlarda yeni sesler

Gün doğmadan şehzadebaşında

...

Lale gibi çeşmeleri

Menekşeden sebilleri

Türbeleri bir şellale

Gün doğmadan şehzadebaşında

...

Külahıyla yunus Emre

Sarığıyla Akşemseddin

Kavuğuyla Mimarsinan

Gün doğmadan şehzadebaşında

...

Tek başına veli ağaç

Dallarıyla taşır göğü

Köklerine bağlı Toprak

Gün doğmadan şehzadebaşında

...

Kafdağından daha yüksek

Çin Seddinden daha uzun

İçimizde med ve cezir

Gün doğmadan şehzadebaşında

...

Gün doğmadan şehzadeler

Ellerinde meşaleler

Şehzadebaşını gezerler

Gün doğmadan şehzadebaşında

...

Cin Halkından kafıleler

Katır sırtında geçerler

Kıra kıra kemanları

Gün doğmadan şehzadebaşında

Kızaran ufka selam

Süleymaniyeden beyazıttan

mutlaka olmak isterim

Gün doğmadan şehzadebaşında

Gün de doğar gün de doğar

Bir gün mutlaka gün doğar

Gün doğmadan neler doğar

Gün doğmadan şehzadebaşında