Kırmızı plaka nedir, ne demektir? Devlet protokol plakaları nelerdir, kimlere aittir?

Türkiye'deki plaka renkleri genel anlamda beyaz ve üstündeki siyah renkli yazılarla bilinir. Fakat kimi zaman farklı renklerde de plaka çeşitlerini görürüz. Bunlardan bazıları da Başkan, parlamento üyeleri, ordunun farklı renk ve özel numaralandırma sistemleri mevcuttur. Çoğunlu kırmızı renkte olur. Polis ve savcıların plaka renkleride farklılık göstermektedir. Söz konusu en merak edilenler arasında yer alan ''Devlet protokol plakaları nelerdir, kimlere aittir? Kırmızı plaka nedir, ne demektir, kimlere aittir?'' soruların cevaplarını bu haberimizde derledik.

Bazen trafikte farklı renklerde plakalar görür ve kimlere ait olduğunu merak ederiz. Trafikteki plakaların renklerindeki çeşitlilik devlet kurumlarında çalışan kimselerin konumuna göre farklılık göstermektedir. Peki devlet protokol plakaları nelerdir, kimlere aittir? Kırmızı plaka nedir, ne demektir, kimlere aittir?

Plakalar, coğrafi bilgilerle ilişkili dolaylı bir numaralandırma sistemi kullanır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından üretilmektedir.

DEVLET PROTOKOL PLAKALARI NELERDİR, KİMLERE AİTTİR?

Trafikte her geçen gün farklı renkte plakalar görebiliyoruz. Bu plakalar bazen yurt dışı plakaları, bazense resmi görevlilere ait araçların plakaları olabiliyor. Hal durum böyle olunca da bu araçların sahibi kim merak etmeyiz. Özellikle kırmızı plakalı araçlar bu konuda en çok merak edilen araçların başında yer almaktadır. Devlet protokol plakaları hangileri ve bu araçları kimlerin kullandığını sayfamız devamında anlattık.

KIRMIZI PLAKA NEDİR, NE DEMEKTİR, KİMLERE AİTTİR?

Devlet protokol plakaları listesi kamudaki görevlerine göre yani önem sırasına göre sıralanmıştır. En küçük plaka numarası burada en önemli kişileri ifade etmektedir. Devlet protokol araç plakaları aşağıda yer almaktadır.

0001 plaka TBMM Başkanı'nın aracına aittir.

0002 plaka Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı'na aittir.

0003 plaka daha doğrusu 0003-0036 kırmızı plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir.

0004 plaka Genel Kurmay Başkanı'nın aracına aittir.

0005 plaka Dış işleri Bakanı'nın aracına aittir.

0007 plaka Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nın aracına aittir.

0011 plaka Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın aracına aittir.

0016 kırmızı plaka Milli Savunma Bakanı'nın aracına aittir.

0017 plaka İçişleri Bakanı'nın aracına aittir.

0018 plaka Hazine ve Maliye Bakanı'nın aracına aittir.

0021 plaka Sağlık Bakanı'nın aracına aittir.

0023 kırmızı plaka Tarım ve Orman Bakanı'nın aracına aittir.

0025 plaka Ticaret Bakanı'nın aracına aittir.

0026 plaka Milli Eğitim Bakanı'nın aracına aittir.

0027 plaka Kültür ve Turizm Bakanı'nın aracına aittir.

0028 plaka Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın aracına aittir.

0029 kırmızı plaka Kuvvet Bakanı'nın aracına aittir.

0033 kırmızı plaka Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın aracına aittir.

0035 plaka Adalet Bakanı'nın aracına aittir.

Göreceğiniz kırmızı plakalar devlet protokol sıralaması gibi sıralanmıştır. Bu bir bakıma devletim yönetim kademesinin plakası olarak da lanse edilebilir. Bu resmi plakalar önlerine veya arkalarına hiçbir ek almadan sadece numaradan oluşurlar. Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip bu araçlar devletin üst kademesi tarafından kullanılmaktadır.

Bu plakaların haricinde kırmızı renkli plakalar TBMM üyeleri için de verilmektedir. Fakat bu plakaların başına diğer kırmızı plakalardan farklı olarak TBMM ibaresi gelmektedir. Bunların sayısı da bir hayli fazladır. Üst düzey TBMM çalışanları bu plakaları kullanmaktadırlar. Aşağıda örnekler görebilirsiniz.

TBMM 010

TBMM 076

TBMM 091

Gibi başında TBMM olan ve kırmızı renkteki plakalar milletvekili gibi TBMM üyeleri tarafından kullanılır.

CUMHURBAŞKANININ ARAÇ PLAKASI NEDİR?

Cumhurbaşkanımızın kullandığı aracın plakası diğerlerinden farklı olarak kırmızı değildir. Cumhurbaşkanının aracında cumhurbaşkanlığı forsu bulunmaktadır. Ancak bazen sadece bu fors kullanılırken, bazen de CB 001 plakasını kullanmaktadır.

CUMHURBAŞKANININ ARAÇ PLAKASI NEDİR?

Milletvekili makam araçları plakaları

Kırmızı plaka konusunda en çok merak edilenlerden bir tanesi de milletvekillerinin kullanmış olduğu araçların plakalarıdır. Bilinenin aksine milletvekilleri kırmızı plaka kullanmaya yetkileri bulunmamaktadır. Araçlarında çakar lamba bulunabilen araçlar standart plakalı araçlardır.