SONER KAN
Adana’da 2012’de işten çıkarılan Necla Yergök, maddi sorunlar nedeniyle depresyona girdi. Evde yaptığı özel tasarım terlikleri arkadaşlarına hediye eden Yergök, ardı ardına gelen talepler karşısında; ‘Acaba kendi işimi kurabilir miyim?’ diye düşünmeye başladı. Devletin kadınlara yönelik ‘pozitif ayrımcılığı’ndan faydalanarak önce KOSGEB’den 30 bin lira hibe desteği alan Yergök, sonra da mahalledeki kadınların da desteğiyle babadan kalma 30 metrekarelik dükkanda küçük bir atölye kurdu.
YILDA 600 BİN TL KAZANIYOR
Ev kadınlarının örgülerini terliklere işleyen Yergök, bunları tuhafiye ve bijuteri gibi küçük işletmelere internet üzerinden satmaya başladı. Ürünlerin namı 5 yıldızlı otellere yayılınca işler büyüdü. Otel ve hastanelerden gelen tek kullanımlık terlik siparişine de yetişemeyen Yörgök, 280 metrekarelik atölyeye taşındı. 5’i kadın 14 kişilik ekiple günde 7 bin ‘kullan-at terlik’ üreten kadın girişimci, geçen yıl 600 bin lira ciroya ulaştı.
DOLMUŞLA SİPARİŞ TESLİMİ
Başarı hikayesini AKŞAM’la paylaşan Necla Yergök, “Bana 7 yıl önce; ‘Kendi işini kurup, patron olacaksın’ deselerdi inanmazdım. Ticaretten anlamazdım. ‘Hobi’ olarak başladığım özel tasarım terlik benim hayatımı değiştirdi. Hedefim yurtdışına açılmak. Zor ama imkansız değil” dedi. Yergök, yaşadıkları zorlukları da şöyle anlattı: “Malzemeleri şehir dışından alıp, otobüsle Adana’da getirip, sonra da hazırladığımız ürünleri dolmuşla teslim ediyorduk. Müşterilerimiz aracımız olmadığını bilmesin diye bir durak ötede iniyorduk. Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın yardımıyla artık bir aracımız da var.”
KENDİNE İNANAN KADIN BAŞARIR
Mahalleli kadınlarla birlikte yola çıktığını belirten Yergök, “Malzemeleri alıyordum, kadınlar evlerinde işliyordu. Bu bir kadın dayanışmasıydı. Atölyeyi açtığımda malzeme alacak para yoktu. Kadınlardan biri kolundaki bileziği çıkarıp sermaye olarak verdi” dedi. Yergök, kendi işini kurmak isteyen kadınlara da seslendi: “Kendilerine inansınlar. Pes etmesinler. Bu işe girdiğimde dolmuş param bile yoktu. KOSGEB’den hibe almak yetmiyor, doğru bir planlama ve üretim strateji belirlenmeli.”