HABER MERKEZİ
'Terörsüz Türkiye' sürecinde beklenen adım atıldı. Türk-Kürt kardeşliğini 40 yılı aşkın süredir sabote eden bölücü terör örgütü PKK, kendini feshederek silahlı faaliyetlerine son verdiğini duyurdu.
İmralı'da tutuklu bulunan terörist elebaşı Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta PKK'ya yaptığı çağrıdan 74 gün sonra PKK fesih kararını açıkladı. Geçen hafta kongresini topladığını duyuran terör örgütü, dün de o kongrenin sonuç bildirgesini yayımladı. Terör örgütü, kendini feshettiğini ve silahları bırakacağını duyurdu.
5-7 Mayıs tarihlerinde düzenlenen örgüt kongresinde, 'terör örgütü PKK adıyla yürütülen çalışmaların sonlandırdığı' bildirildi.
SİLAHLARA SON VERİLECEK
Kongrenin iki farklı alanda eş zamanlı bir biçimde yapıldığı toplamda 232 delegenin katılımıyla gerçekleştiği belirtildi. Örgütten yapılan açıklamada "5-7 Mayıs tarihleri arasında toplanan 12. Parti Kongremiz başarıyla tamamlandı. PKK Kongresi, PKK'nın örgütsel yapısını feshetme ve silahlı mücadele yöntemini sona erdirme kararı almıştır" ifadeleri kullanıldı.
EK BEKLENTİLER YAZILDI
Kürt sorununun demokratik siyaset yoluyla çözme noktasına geldiği belirtilen açıklamada, "PKK'nın tarihi misyonunu tamamladığı değerlendirdi. PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı. PKK, kaynağını Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasası'ndan alan Kürt inkar siyasetine karşı, halkımızın özgürlük hareketi olarak tarih sahnesine çıktı. Kürt varlığını kabul ettirmeyi ve Kürt sorununun Türkiye'nin temel realitesi olarak görülmesini esas aldı" ifadeleri yer aldı.
3. Dünya Savaşı kapsamında Ortadoğu'da yaşanan güncel gelişmelerin Kürt-Türk ilişkilerini yeniden düzenlemeyi kaçınılmaz kıldığı belirtilen metinde, "Halkımız, barış ve demokratik toplum sürecini daha bilinçli ve örgütlü biçimde sahiplenecektir" denildi.
SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI
Örgütten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kongremizin aldığı PKK'nın fesih ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırma kararı kalıcı barışa ve demokratik çözüme güçlü bir zemin sunmaktadır. Bu aşamada TBMM'nin tarihi sorumlulukla rolünü oynaması, hükümet ve ana muhalefet partisi başta olmak üzere Meclis'te temsili bulunan tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini sorumluluk alarak barış ve demokratik toplum sürecine katılmaya çağırıyoruz." Öte yandan elebaşlarından Ali Haydar Kaytan ile Rıza Altun'un hayatını kaybettiği duyuruldu.
Başkan Erdoğan, PKK'nın fesih kararı için "Emperyalistlerin planları ölümcül darbe yiyecek, kanlı hançer inşallah sökülüp atılacaktır" dedi.
Başkan Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulundu.
YENİ DÜNYA: Dünyanın bir yol ayrımında olduğu her geçen gün daha net görülüyor. Türkiye, bu kaotik iklimi en iyi yöneten ülkelerden biridir. Türkiye'nin kaptan köşkü, Allah'a binlerce kez hamdolsun ki liyakatlı, tecrübeli ve dirayetli kadrolara emanettir.
İSTANBUL ZİRVESİ: Tüm tarafların itimadını kazanmış yegane ülke olarak Rusya-Ukrayna görüşmesine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacağız. İnşallah bu sefer yakalanan fırsatın heba edilmeyeceğine inanıyoruz.
PKK'NIN FESHİ: Terörsüz Türkiye hedefimize engelleri aşarak, önyargıları kırarak, fitne ve nifak tuzaklarını bozarak emin adımlarla yürüyoruz. Cumhur İttifakı olarak iç cephemizi tahkim etme amacıyla hayata geçirdiğimiz terörsüz Türkiye sürecinde kritik bir eşiği daha aştık. Terör örgütünün kendini feshetme ve silahları teslim etme kararını, ülkemizin güvenliği, bölgemizin huzuru, milletimizin ebedi kardeşliğinin perçinlenmesi adına önemli buluyoruz.
TÜM BÖLGE KAZANACAK: Bu açıklamayı Kuzey Irak'la birlikte Suriye ve Avrupa başta olmak üzere örgütün tüm uzantılarını kapsayan karar olarak değerlendiriyoruz. Emperyalistlerin asırlık planları ölümcül darbe yiyecek, kardeşliğimize saplanan kanlı hançer inşallah sökülüp atılacaktır. İstihbarat teşkilatımız, herhangi bir yol kazasının yaşanmaması için süreci büyük hassasiyetle takip edecektir. Biz de devlet aklı ve ciddiyetiyle takibatı yapacağız.
BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR: Terörsüz Türkiye çalışmalarına samimiyetle sahip çıkan sayın Devlet Bahçeli başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Vatanımızın bekası, devletimizin bölünmez bütünlüğü ve milletimizin istikbali uğruna can veren kahraman şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.