Destanın adı Çanakkale

Bir milletin kaderini değiştiren, emperyalist güçlerle yokluk içerisinde verilen savaşta 250 binden fazla şehidin vatan toprağına düştüğü, şanlı ordumuzun zaferinin adıdır Çanakkale…

1

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İstilacı güçler, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak boğazlarının kontrolünü ele geçirmek amacındaydı. Böylece Rusya’ya askeri ikmal yolu açılacaktı. Bu amaçla itilaf devletlerinin başlattığı savaşta, Türk milleti Çanakkale’yi düşmanlara geçilmez kıldı.   

BEN SİZE TAARRUZU DEĞİL, ÖLMEYİ EMREDİYORUM

Yokluklar içinde vatan savunmasının adıydı Çanakkale… Asker sabahları sadece üzüm hoşafı içebiliyor, öğle yemeği yemiyor ve akşamları da buğday çorbası ve yarım ekmekle karnını doyuruyordu. Buna rağmen vatan kutsaldı ve düşman birlikleri Çanakkale’yi geçmemeliydi.  Conk Bayırı, Arıburnu, 57. Alay…  ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözü üzerine bir an bile düşünmeden düşmanın üzerine atılan Mehmetçik... 

Düşman orduları ağır kayıplar verdi

Britanya, Kanada, Fransa ve Anzak (Avustralya ve Yeni Zelanda) ordularından oluşan  düşman donanması, hem deniz hem de kara savaşlarında ağır kayıplar verince geri çekilmek zorunda kaldı. 250 binden fazla kayıp veren Osmanlı ordusu düşmana geçit vermeyerek savaşın ve ülkemizin kaderini değiştirdi. Çanakkale Savaşı dünya tarihinde benzeri olmayan bir destandı. İşgal kuvvetleri, Gelibolu’yu 1915 yılı Aralık ayı içinde terk etti.

ŞEHİTLİKTE TÖREN 

Bugün destanın 101. yılı  kutlanacak. Şehitlikte düzenlenecek törenlerin yanı sıra tüm yurtta çeşitli etkinliklerle Çanakkale Zaferi kutlanırken, vatanı için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizin ruhları için de  Kur’an-ı Kerim okutulacak. Büyük zafer, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve yabancı devlet başkanlarının katılımıyla kutlanmıştı. Bu yıl da yine Çanakkale Valiliği’nin öncülüğünde devlet protokolünün katılımıyla kutlama ve anma töreni düzenlenecek. 

Bir asır sonra yeni şehitlik bulundu

Çanakkale savaşında 16. Kolordu Komutanlığı'nın karargahının bulunduğu  Beşyol Köyü'nde, şehit düşen askerlerin mezarları ortaya çıkarıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Sayılır, "600 civarında şehidimizin mezarlarını tespit ettik. Hem araziyi çok iyi bilen hem de yerel tarihle uğraşan arkadaşlarımızla bölgede inceleme yaptık.  Hem bunlar, hem belge, eser ve hatıratlar üzerinde yaptığımız inceleme neticesinde buranın şehitlik olduğu kesinlik kazandı" diye konuştu. 

Çabalar dikkate alındı, ortaya çıktı

Beşyol köyü muhtarı Necmi Pamukçu ise "Bu şehitlik, köyümüzden rahmetli Cafer Hasan sayesinde ortaya çıkarıldı. Onun çabalarını dikkate almasaydım bugün burası boş bir arazi olarak kalacaktı" dedi.