Destanın 5. yılında gurur ve duayla...

FETÖ'nün kanlı darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçti. Türkiye şehitlerini anmak için dün yine meydanlardaydı. Şanlı direnişin sembolü haline gelen anıtlar ziyaretçi akınına uğradı, şehitliklerde ise hüzün hakimdi.

BÜLENT ŞANLIKAN /HABER MERKEZİ

FETÖ'nün üniformalı teröristlerinin demokratik yönetimi hedef alan 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçti. Devletin başta askeriye ve emniyet olmak üzere pek çok kurumuna sızan FETÖ, gerçekleştirdiği darbe girişiminde devletin emanet ettiği silahları vatanın öz evlatlarına doğrulttu. Ancak hainler milletin destansı direnişiyle geri püskürtüldü. Hain darbe girişiminde 251 kişi şehit edildi; 2 bin 194 kişi yaralanarak gazi oldu.

'HER GÜN 15 TEMMUZ'

Demokrasi destanının 5'inci yıldönümünde 15 Temmuz Şehitler Abidesi ziyaretçi akınına uğradı. 34 vatandaşın şehit olduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakasında bulunan anıtta şehitler için dualar edildi, selalar okundu. Ziyarete gelenler o günü tekrar yaşadıklarını belirterek anıtın yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Anıttaki anma programına katılan Çengelköy Mahallesi Muhtarı Gazi Can Cumurcu AKŞAM'a konuştu: "Biz gaziler olarak 15 Temmuz'u her gün yaşıyoruz. O karanlık geceyi unutturmamak adını her platformda yer alıyoruz. 15 Temmuz ülkemiz için direniş ve dirilişin başladığı gecedir. Türk milletinin neler yapabileceğini tüm dünyaya gösterdik. Bu asil millet elleriyle tankları durdurdu. O gün hain FETÖ terör örgütünün ve dış mihrakların oyunu bozuldu."

251 ŞEHİT İÇİN 251 HATİM

İstanbul Valiliği, Ensar Vakfı, 15 Temmuz Derneği ve Evrensel Hafızlar Derneği'nin organizasyonuyla 251 şehit için 251 hatim projesi yapıldı. Taksim Camii'nde düzenlenen programda, organizasyon kapsamında 251 şehit için okunan 251 hatmin duası yapıldı. Duayı İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı okudu. Mevlidin ardından katılanlara tatlı ve su ikram edildi.

KAHRAMANLARA HÜZÜNLÜ ANMA

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, şehitler için yurdun dört bir yanında anma programı düzenlendi. Edirnekapı'daki 15 Temmuz Şehitliği'nde Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Programa İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile çok sayıda vatandaş katıldı. Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'nda düzenlenen anma programına ise İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce iştirak etti. 15 Temmuz şehitlerinin mezarlarına Çanakkale'den getirilen toprak serpilerek, karanfil bırakıldı.

FETÖ, TIMES'TA ANLATILDI

ABD New York'taki ünlü Times Meydanı'ndaki ledlere Türk bayrağı ve 251 şehidimizin fotoğrafları yansıtıldı.

ABD'deki Türk toplumu da, Washington Post gazetesine FETÖ elebaşını Türkiye'ye iade talebinde bulunulduğu ilan verdi.

KONVOY OLUŞTURDULAR

Motosikletçiler, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde motosikleti üzerinde şehit olan Yılmaz Ercan anısına düzenlenen organizasyonda, konvoy oluşturdu. 251 şehidin anısına 251 motosikletçinin katılması planlandı ancak yoğun ilgi nedeniyle bu sayı 1000'e yaklaştı.

İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi, Türk bayrağına büründü. Galata ve Çamlıca kuleleri ile Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 15 Temmuz'a özel görsellerle ışıklandırıldı.

HALİSDEMİR'E ZİYARETÇİ AKINI

Türkiye'nin farklı kentlerinde yaşayan aileler Ömer Halis ismini verdikleri çocuklarıyla, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında darbeci generali vurduktan sonra şehit edilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in Niğde'deki kabrini ziyaret etti. 15 Temmuz'un simge ismi şehit Halisdemir'in Bor ilçesi Çukurkuyu beldesinde bulunan şehitlikteki kabrini ziyaret edenler Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Öte yandan Hollanda, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yaşayan gurbetçiler de kahramanı ziyaret edenler arasındaydı.

'SENİN BABAN OLMASAYDI ŞİMDİ BİZ BURADA YOKTUK'

FETÖ terör örgütünün kalkıştığı hain darbe girişimine karşı Türk milletinin destansı mücadelesini anlatan '15/07 Şafak Vakti' filminin galası dün yapıldı. Atlas Sineması'nda gerçekleşen galaya başrol oyuncuları Erkan Petekkaya, Baran Bölükbaşı, Aslıhan Karalar, Tugay Mercan ile filmin yapımcısı Fatih Özcan ve şehit yakınları ile gaziler katıldı. Petekkaya gala öncesi karşılaştığı şehit kızı Elif Beren Karmil'i alnından öptü. Petekkaya, "Senin baban olmasaydı şimdi biz burada değildik, senin baban hepimiz için önemli bir şey yaptı" dedi.