SONER KAN
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 11 ilde ardı ardına yaşanan depremde; binlerce bina yıkılırken, on binlerce insan da hayatını kaybetti. Deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmaları halen devam ederken, enkazın altından yaralı olarak kurtarılan 543 bebek ve çocuk da Adana'ya getirildi. Kent genelindeki hastanelerde tedavi altına alınan çocuklar için özel bir birim de oluşturuldu.
TEDAVİLERİ SÜRÜYOR
Parmak izleri alınıp, fotoğrafları çekilerek, geliştirilen özel bir yazılım aracılığıyla kimlikleriyle birlikte aileleri teslim edilmeye çalışılan çocukların, hastanelerdeki tedavileri de sürüyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında 270 çocuk ve bebeğin, kimlik tespit çalışmalarının tamamlanması sonrası ailesi ve yakınlarına teslim edildiği bildirildi.
273 BEBEĞİN AİLESİ ARANIYOR
Hastanedeki tedavilerinin ardından, devlet koruması altına alınarak, Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde yer alan 'Sevgi Evleri'ne yerleştirilen 273 çocuk ve bebeğin şu ana kadar kimlikleri ve aileleri henüz tespit edilebilmiş değil. Bu çocukların büyük bir bölümünün enkazda ailelerini kaybettiği ve öksüz kaldıkları düşünülüyor.
GÜVENLİK EN ÜST SEVİYEDE
AKŞAM'a konuşan Adana İl Sağlık Müdürü Halil Nacar, tedavi altına alınan çocuk ve bebeklerin, parmak izlerinin alınıp, servislerde yüksek güvenlikle sağlıklarına kavuşturulmaya çalışıldığını anlattı. Nacar, tüm hastanelerde güvenliğin en üst seviyede tutulduğunu vurgulayarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adana Emniyet Müdürlüğü ile de işbirliği yaptıklarını söyledi.
REFAKATÇİSİZ ÇOCUKLAR İÇİN SORGU EKRANI AÇILDI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Vatandaşlarımız artık Bakanlığımızın web sitesinde yer alan sorgu ekranından gerekli bilgileri girerek kayıt altına aldığımız refakatsiz çocuklara yönelik bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilecek" dedi. Sorgu ekranında iki farklı yöntem olduğunu aktaran Yanık, "Fiziki görüntü, saç rengi, göz rengi, doğum izi, fotoğrafları gibi ayırt edici bütün özellikleriyle birlikte çocuklara ilişkin bilgiler kayıt altına alınıyor. Kayıtlar TÜBİTAK tarafından hazırlanan 'DerinGÖRÜ' yüz tanıma ve eşleştirme sistemine yükleniyor. Sistemde fotoğrafların eşleşmesine göre bir liste oluşturuluyor. Fotoğraf kaydı ile sisteme girilen bilgiler kullanıcıya sunuluyor. Vatandaşlarımıza T.C. kimlik numarası veya ad-soyad ile arama yapılma imkanı sağlıyoruz. Refakatsiz çocukların vakıflara cemaatlere verildiği yalandır. Tüm çocuklarımız devletin korumasındadır" dedi.
Deprem bölgesindeki bebekler uçaklarla diğer şehirlere nakledilmişti.
BEBEKLERİN İSİMLERİ SAĞLIKÇILARDAN
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Nurşah Keskin ise, "Hastanemize gelen bebeklerimizin tüm bakımlarını biz yapıyoruz. Onlarla gönül bağı kurduğumuz gibi, kendi çocuklarımız gibi ilgileniyoruz. 7 gün 24 saat boyunca başlarından bir an olsun ayrılmıyoruz. Serviste yatan bebeklerimize ya bizler ya da hemşire ablaları tarafından isimler veriliyor. İnanılmaz güzel şeyler yaşıyoruz. Onlarla karşılaşmak muhteşem bir duygu. İnşallah tüm bebeklerimizin anne ve babaları bulunur" dedi.