Deprem uyardı

Maraş depremlerinden 613 gün sonra Doğu Anadolu bu kez 5.9 ile sallandı. Depremden 187 kişi etkilendi, can kaybı olmadı, 43 kişi tedavi altında.

6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Malatya, dün 5.9'luk depremle sarsıldı. Çevredeki 8 ilde daha hissedilen deprem korkuya neden oldu.187 kişi depremden etkilendi, 43 kişi tedaviye alındı.

Malatya dün saat 10.46'da şiddetli şekilde sallandı.AFAD, depremin merkez üssünü Kale İlçesi; büyüklüğünü 5.9 olarak açıkladı. Yerin 10.07 km derinliğindeki deprem Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Tunceli'de de hissedildi. Kısa sürede 1.2 ila 3 büyüklüğünde 30 artçı sarsıntı kaydedildi. '6 Şubat deprem'lerini yaşayan vatandaşlar, ev ve işyerlerinden sokaklara çıktı.

3 BİNADA KISMİ HASAR VAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ'daki birer binada kısmi çökme olduğunu duyurdu. Hasarlı bir binada mahsur kalan 4 kişi sağ kurtarıldı. Malatya'da 33, Elazığ'da 32, Adıyaman'da 18, Diyarbakır'da 17, K.Maraş'ta 3 ve Şanlıurfa'da 2 kişi yaralandı; 43 kişi gözetim altına alındı.

PENCEREDEN ATLADILAR

Elazığ Valiliği, 15 kişinin okulların camından atladığını açıkladı. Ulaşım ve haberleşmeye dair sorun yaşanmadı. 613 gün önceki '6 Şubat deprem'lerinde hasar gören binaların çoğu kontrollü şekilde yıkılmış; mahkemelik olanlar da tahliye edilmişti. Aile Bakanlığı da depremin hissedildiği bölgelerde psikolojik destek çalışmalarına başladı.

5 İLDE EĞİTİME 1 GÜN ARA

Deprem nedeniyle, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Batman ve Adıyaman'da okullar bir günlüğüne tatil edildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda sorun olmadığını söyledi.

CANLI YAYINDA YAKALANDI

Deprem anı Malatya'daki ER TV'nin canlı yayına yansıdı. ER TV spikeri Hülya Kaya, sarsıntı anında "Aman yarabbi. Hâlâ devam ediyor, korkunç, arkadaşlar jenerik mi girsek" ifadelerini kullandı.

ENGELLİ ÖĞRENCİSİNİ BIRAKMADI

Malatya Arapgir'deki Mehmet Akif İlkokulu'nda öğretmen Şura Özçelik, depremde panikleyen özel gereksinimli öğrenciyi kucağında taşıyarak güvenli alana çıkardı. O anlar ise kameralara yansıdı.

PROVOKATÖRLER YİNE İŞBAŞINDA

Sosyal medyadaki bazı hesaplardan deprem nedeniyle bir binanın çöktüğü şeklinde paylaşımlar yapıldı; eski görüntüler kullanıldı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, dezenformasyona karşı şöyle uyardı: "Deprem sebepli herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiş olup, özellikle medya kuruluşlarımızın sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

6 ŞUBAT'TAN KALMA ENERJİ BİRİKİMİ

Prof. Dr. Naci Görür: "Deprem Doğu Anadolu Fay Zonu'nda oldu. 2020'de Elazığ depreminde fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen 6 Şubat depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok."

MALATYA'DA 3 BİN YILLIK TEHLİKE VAR

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: "Bölgedeki Malatya Fayı, 200 km uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, fayın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor."

STRES BOŞALDI, BÜYÜK DEPREM OLMAZ

Prof. Dr. Okan Tüysüz: "Bingöl çevresindeki Yedisu segmenti 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Bu faylardan birinin harekete geçtiğini düşünüyorum. 5.9 ve 6.1 arasında sığ deprem. Daha büyük deprem beklentimiz yok. Bölgenin stresi büyük oranda boşaldı."

ARTÇILAR 5'E KADAR ÇIKABİLİR

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "Bu müstakil bir deprem, artçı değil. Devamı gelmeyebilir. Zaten başlı başına büyük bir deprem sayılır. Bunun da artçıları olacaktır. Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Dikkatli olmakta yarar var."

BAŞKAN ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'den depremle ilgili bilgi aldı. Devletin tüm birimleriyle bölgedeki çalışmaların eş güdüm halinde yürütülmesi talimatını verdi.