Deprem fırsatçılarından pişkin savunma: Piyasaya uyduk!

Osmaniye'de depremleri fırsat bilip ev fiyatlarına 5 kat zam yapan 8 şüpheli gözaltına alındı. Ev sahipleriyle emlakçılardan oluşan zanlılar önce birbirini suçladı; sonra “Piyasaya uyduk” dedi.

Neslihan KESKİN

Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı, depremlerin ardından internet üzerinden satış ve kiraya verdikleri konutların bedellerini yükselterek rant oluşturan ev sahibiyle emlak uzmanları hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, konut ilanlarını, ticaret müdürlüklerinden gelen fiyat listelerini ve kapıcıların ifadelerini delil olarak saydı. Soruşturmada 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinin ardından 1 milyon değerindeki evlerin fiyatının 5 milyona çıkarıldığı, 2 bin liralık kiraların ise 4 bin 500 liraya yükseltildiği tespit edildi.

81 İLDE SORUŞTURMA

Deprem nedeniyle il değiştiren emlak uzmanları ve ev sahipleri hakkında da yakalama kararı çıkarıldı, kaçmamaları nedeniyle yurtdışı yasağı konuldu. Gözaltına alınan 8 şüpheli, delillerin toplanmış olması ve sabıkalarının bulunmaması gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrolle serbest bırakıldı. Zanlıların ifadelerinde farklı yerde alacakları konutların da fiyatlarının yükseldiğini, piyasaya göre fiyat attırımı yaptıklarını söyledi. Şüpheli emlakçılar ev sahiplerini suçlarken, mülk sahipleri de emlak uzmanlarının kendilerini yönlendirdiğini iddia etti. Soruşturma kapsamında, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye genelinde sürdüğü bildirildi.