Deprem bölgesine Japon imar planı

Japonya'da 9'luk deprem sonrası bölgenin yeniden imar edilme sürecindeki deneyimler Türkiye ile paylaşılacak. Adıyaman'a gelen Japon heyet hem bölgede saha çalışması yaptı hem de belediye ile işbirliğini konuştu.

Akşam

JAPONYA Tohoku'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgenin yeniden imar edilme sürecindeki deneyimler için Türkiye ile işbirliğine gidiliyor. Japonya'da kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hope For Tomorrow'un (Yarın İçin Umut) en üst düzey yöneticisi olan Taiki Goto ve şirket çalışanı Shinjiro Takahashi, önce Hatay, ardından Adıyaman'a geldi. Depremden en fazla etkilenen bu iki şehri gezen Japon heyet, yıkılan yapılar ve yeni konutlarda incelemelerde bulundu. Japonya'nın yeniden imar deneyiminin Türkiye ile paylaşılması için gelen heyet, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ve teknik ekip ile saha çalışması yaptı.

ÇALIŞMA YAPILACAK

Kuruluş yöneticisi Goto "Tohoku 12 yılda büyük bir gelişme kaydetti. Oradaki tecrübeyi burada paylaşmak istiyoruz. Hatay ve Adıyaman'ı gezdik. Şehirlerdeki yıkımı gördük ve yeni yapılan yerleşim yerlerini ziyaret ettik. Hâlâ yıkım aşamasında olan çok fazla bina var, çok fazla zaman aldığını görüyoruz" dedi. Belediye Başkanı Kılınç, heyetten teknik ve ekipman desteği talebinde bulunduklarını belirterek, "İmar durumuyla ilgili hem bakanlığın hem bizim bir planlama çalışmamız var" dedi.

DEPREMZEDELERİN 'HAK SAHİPLİĞİ' TELAŞI

Kahramanmaraş'ta 29 Mayıs-22 Ağustos 2023 tarihleri arasında alınan talepler sonucunda 'hak sahipliği' başvuruları değerlendirilip, başvurusu sonuçları valilik tarafından muhtarlıklara gönderilmişti. Kentteki muhtarlıklarda hak sahipliği başvuru sonuçlarını öğrenmek isteyen vatandaşlar tarafından yoğunluk oluşturuldu.