Denizlerdeki tehdide karşı harekete geçildi... Tanesi 5 TL'den alınacak

Akdeniz'deki en tehlikeli istilacı türlerden balon balığı alımı, Antalya'da düzenlenen törenle başladı. Bu yılki proje kapsamında benekli balon balığını getiren ruhsatlı balıkçılara 5 Türk Lirası diğer balon balık türlerini getirenlere de 50 kuruş destekleme yapılacağı bildirildi.

AA-DHA

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen "Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi, Aslan Balığının Tüketime Kazandırılması" projesi kapsamında Antalya'da balon balığı alımları başladı.

Antalya Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen programa, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan ve çok sayıda balıkçı katıldı.

YILLIK 5.5 MİLYON BALIN BALIĞI ALIMI YAPILACAK

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, balon balığının özellikle son zamanlarda Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla istilacı bir şekilde ülkemiz sularında, özellikle Akdeniz'e giren ve bu bölgeleri artık vatanı gören bir balık türü olduğunu belirterek, şu şekilde konuştu:

"Birkaç türü varken, artık 8 türe çıktı. Bu sene hem bütçesini hem alım miktarını artırarak, geçen sene tek tür aldığımız balon balıkları, bu sene bütün türlerini kapsıyor ve bir yılda yaklaşık 5- 5.5 milyon lira destek vermiş olacağız. Ayrıca balon balığı derisi farklı sanayi ürünleri olarak kullanılabiliyor. Üç yıllık programda bir senede 5.5 milyon balık alımı yapacağız."

BENEKLİ 5 TL, DİĞER TÜRLERİ 50 KURUŞ

Bu yılki projenin üç yılı kapsayacak şekilde genişletildiğini anlatan Dr. Altuğ Atalay, "Benekli balon balığını getiren ruhsatlı balıkçılarımıza 5 TL, diğer balon balık türlerini getirenlere de 50 kuruş destekleme yapacağız. Geçen sene balon balığının sadece kuyruğunu istemiştik, bu sefer tamamını istiyoruz. Çünkü çok sayıda balon balığı imha edileceği için çevre kirliliği oluşturulmamasını istiyoruz. Onun için tarım ve orman il müdürlükleri ve bakanlık olarak biz kendimiz alacağız." dedi.

DERİSİ VE ZEHRİ İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

Balon balığı yenmediği takdirde insana zarar vermeyeceğine dikkat çeken Dr. Atalay, "Normalde insana saldırdığı da çok enderdir. İstisnalar olabilir ama kaide değildir. Derisi ve zehri sanayide farklı alanlarda kullanılabiliyor. Çanta, cüzdan, kemer, ayakkabı yapılabiliyor. Derisi esnek bir yapıya sahip olduğu için bu tür eşyaların yapımına uygun. Çeşitli kimyasal süreçlerden geçtiğinde zehrinin de ağrı kesici ilaç yapımında kullanımı için çalışmalar yurtdışındaki bir firma tarafından sürdürülüyor." diye konuştu.

ON MİLYONLARCA YAVRUNUN İMHASINI SAĞLAYACAK

Diğer bir istilacı tür olan aslan balığının zehrinin dikenlerinde olduğunu açıklayan Dr. Atalay, şunları dedi:

"Dikenleri uygun bir şekilde kesildiğinde eti son derece lezzetli ve yenilebilir. Gıda olarak halkımıza, balıkçılarımıza katkı sağlayabilecek önemli bir tür. Özellikle Adana, Mersin ve Antalya kıyılarında hem balon balığı, hem de aslan balığı yoğun popülasyon oluşturdu. Balon balığı desteklemesini bu sebeple yaptık. Bizim hesaplamalarımıza göre her yıl 5.5 milyon civarında anaç balon balığının bertarafını sağlayacağız. Bu on milyonlarca aslında yavru balon balığının da imha edilmesini sağlamış olacak. Aslan balığı da kendi içinde ticari bir tür olduğundan balıkçılarımız da zaten tükettiği ve ekonomik olarak kullandığı için bertaraf edilmiş olacak."

BALONDAN ÇANTA, ASLANDAN TAKI

Törende balon balıklarından imal edilen çantanın tanıtımı yapıldı. Ayrıca kemer, cüzdan, ayakkabı gibi eşyalar da yapılabildiği belirtildi. Çantanın maliyeti ise 1500 TL olarak belirtildi. Aslan balığının dikenlerinden yapılan kolye, küpe gibi kadınlara yönelik takı eşyaları da tanıtıldı.

ASLAN BALIĞI MANGALI

Törende dikenleri kesilmiş olan aslan balığından mangal da yapıldı. Vali Ersin Yazıcı, Genel Müdür Dr. Altuğ Atalay mangalda pişirilen aslan balığından birlikte tadım yaptı. Tadım sırasında Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, aslan balığını tüketime kazandırmaya çalıştıklarını belirterek, restoran ve lokantalara kazandırmaya çalışıldığını, dikenleri düzgün bir şekilde kesildikten sonra afiyetle tüketilebileceğini kaydetti.