Denizlerdeki çöpün yarısı plastik

Bakanlığın düzenlediği ‘Sıfır Atık Mavi' toplantısında konuşan Emine Erdoğan deniz tabanındaki çöpün yarısının plastik olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Akdeniz'de yüzen atığın yaklaşık yüzde 95'inin ve deniz tabanındaki çöpün yüzde 50'sinin plastik atık olduğunu söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı destekleriyle düzenlenen "Sıfır Atık Mavi" programında konuşan Erdoğan "Plajlardaki deniz çöplerinin yüzde 60'ı, tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor. Deniz çöplerinin azaltılması ve toplumsal farkındalığın artırılması için Sıfır Atık Mavi Projemizi bir seferberlik anlayışıyla başlattık. Tüm vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve medyamız hem projeye sahip çıktılar hem de önemli katkılar sundular. Bugüne kadar 138 bin ton deniz çöpü toplandı. Üzülerek söylüyorum ki bunun 103 bin tonu plastik" diye konuştu. Erdoğan "Bugün 324 kıyı tesisinde, atığı alınmamış tek bir gemi dahi bırakılmıyor" dedi.

2053'E KADAR TÜM ATIKLAR DÖNÜŞECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye'nin en büyük çevre projesi olan sıfır atık hareketiyle de 2053 yılında oluşan tüm atıklarını dönüştüren bir ülke olacağız. 2030'a kadar tüm binalarımızı enerji verimli hale getireceğiz" dedi.