Deniz Baykal vefat etti! CHP'de bir devrin sonu

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, 84 yaşında hayatını kaybetti. 70'li yıllardan itibaren Türkiye siyasi tarihine adını yazdıran Baykal, bakanlık, başbakan yardımcılığı ve CHP Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu.

ANKARA

Bir süredir gribal enfeksiyon geçiren 84 yaşındaki CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, dün sabah saatlerinde uykusunda yaşamını yitirdi. Ölüm haberini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından duyurdu. Kılıçdaroğlu, "Genel Başkanımız, Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partimizin sevdalısı, Antalya milletvekilimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal'ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

SALI GÜNÜ DEFNEDİLECEK

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın kızı Aslı Baykal, "Babam bu sabah evinde uykusunda vefat etti. Cenazeyi salı günü Antalya'da defnetmeyi planlıyoruz" açıklaması yaptı. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal için 14 Şubat Salı günü TBMM'de tören düzenlenecek. Törenin ardından cenaze defin işlemi için Antalya'ya götürülecek. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Hepimizin başı sağ olsun. Ailemizin aldığı karara göre salı günü Meclis'te yapılacak törenden sonra defnedilecek. Defin yeri ve saati ayrıca duyurulacak" bilgisini verdi.

İYİ BİR YURT SEVERDİ

Uzun süre Deniz Baykal'ın Genel Başkan Yardımcılığını yürüten Eşref Erdem de baş sağlığı dileklerini ileterek, "Üzüntümüz sonsuzdur. Türkiye'ye büyük hizmetler yapmış değerli bir arkadaşımızdı, dostumuzdu, bir yurt severdi" dedi.

18 YIL GENEL BAŞKANLIK YAPTI

Avukat, siyaset bilimci, akademisyenlik de yapan Baykal, 20 Temmuz 1938'de doğdu. Siyasete genç yaşlarında giren Baykal, CHP'nin 4. Genel Başkanı oldu. Başbakan yardımcılığı başta olmak üzere birçok hükümette görevler aldı. 1992-2010 yılları arasında yaklaşık 18 yıl CHP Genel Başkanlığı'nı yürüten Baykal, bir kaset kumpasıyla görevi devretmek zorunda bırakıldı.

SİYASETLE BÖYLE TANIŞTI

Siyaset ile 1960'lı yıllarda Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılarak tanışan Baykal'ın, dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in yakasına yapışarak "Özgürlük istiyoruz" diye bağırdığı sık sık konuşuldu. Ancak bu durumu Baykal hiçbir zaman doğrulamadı.

Baykal, MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ile 10 Kasım 1994'te Anıtkabir'de.

Baykal, 16 Nisan 1996'da Antalya'da düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap ederken.

Deniz Baykal, eşi Olcay Baykal, kızı Aslı Baykal Ataman eşi Halil Ataman, torunları Alican ve Mehmet Ataman ile 10 Şubat 1997'de Antalya'daki evlerinde.

Baykal, 20 Ocak 1998'de Refah Partisi Genel Başkan ı Necmettin Erbakan tarafından ziyaret edilmişti.

Deniz Baykal, 26 Haziran 2015'te, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etmişti.

HALK İRADESİNİN ÖNÜNE GEÇMEDİ

2002 yılında Anayasa Mahkemesi, Recep Tayyip Erdoğan'ın TCK'nın 312. maddesinden mahkum olduğu gerekçesiyle "milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmadığını" belirterek parti kurucusu olamayacağını hükmetti. YSK ise Anayasa'nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesinde yer alan "ideolojik ve anarşik eylemlere katılma" hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan'ın 2002 genel seçimlerindeki adaylığını kabul etmedi. Seçimden sonra kısa bir süre Erdoğan'ı ziyaret eden Baykal, "Kanaatim, bir insanın siyasi suç niteliğinde mahkum olmasının ömür boyu siyasetten mahrum edilmesine gerekçe olmamalıdır" dedi. CHP'nin anayasa değişikliğine destek vermesi sonrasında Erdoğan'ın önüne konulan engeller bir bir kalktı. 4 Aralık'ta, Siirt'in Doğanköy Köyü'nde seçimde usulsüzlük olduğuna karar verilerek Siirt seçimlerinin tekrarlanmasına karar vermesi, Erdoğan'ı TBMM'ye ve başbakanlığa taşıyan süreci başladı.

Deniz Baykal, 5 Kasım 2002'de, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmişti.

ERDOĞAN'DAN BAYKAL AİLESİNE TAZİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Deniz Baykal'ın vefatı dolayısıyla Baykal ailesini arayarak, başsağlığı diledi. Erdoğan sosyal medya hesabından "Türk siyasetinin değerli isimlerinden CHP Eski Genel Başkanı, eski bakanlarımızdan Sayın Deniz Baykal'a Allah'tan rahmet niyaz ediyor; ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" mesajını paylaştı. AK Parti genel başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş ile genel başkan yardımcıları ve bakanlar Baykal için taziye mesajları yayımladı.

Baykal, bir kaset kumpasıyla görevi Kemal Kılıçdaroğlu'na devretmişti.

KILIÇDAROĞLU: ARTIK YENİ CHP VAR

Deniz Baykal'a karşı girişilen kaset kumpası sonrasında Genel Başkanlığa gelen Kemal Kılıçdaroğlu, Baykal sonrasını net bir biçimde "Yeni CHP" olarak niteledi. Kılıçdaroğlu 10 Ocak 2023 tarihli Grup toplantısında "Açık söylüyorum, biz değiştik, biz halkın partisiyiz. Biz hangi yanlışları terk ettiysek, artık Saray tam odur. Statükocu, anti-reformcu, anti-özgürlükçü Kenan Evren kafasına geldiler" dedi. Kılıçdaroğlu bu ifadesiyle açık bir biçimde eski CHP'yi "Statükocu, anti reformcu, anti özgürlükçü, Kenan Evren kafasında" olarak da nitelemiş oldu.