Demirtaş ve Yüksekdağ’a şok

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında Adana’da 5 yıla kadar hapis istemiyle 5 ayrı iddianame hazırlandı. Her üç isim de ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, hükümetini, yargı onlarını, askeri ve emniyet teşkilatlarını alenen aşağılamak’ suçlarından yargılanacak.

1

SONER KAN - ADANA

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a bir dava da Adana’dan. ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, hükümetini, yargı onlarını, askeri ve emniyet teşkilatlarını alenen aşağılamak’ suçlarından Demirtaş ve Yüksekdağ ile birlikte HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında 5 ayrı iddianame hazırlandı. Her üç isim için de 5 yıl hapis cezası isteniyor.

 
FEZLEKELER SAVCILIKTA

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada; ‘milletvekilliği dokunulmazlığı’nın kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Bu kapsamda da Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Meral Danış Beştaş hakkında hazırlanan fezlekelerin, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği kaydedildi.

 
DEMİRTAŞ SAVUNMA YAPMADI

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 15 Ekim 2011 tarihinde BDP Hakkari Milletvekili olan Selahattin Demirtaş’ın, Adana’da partisinin il kongresinde PKK yandaşlarının terör örgütü lehine attığı sloganlar eşliğinde yaptığı konuşmada terör örgütü propagandası yaptığı vurgulandı. Hazırlanan iddianamede, ifade vermek için kendisine tebligat gönderilmesine rağmen, Demirtaş’ın herhangi bir savunma yapmadığının altı çizildi.
 
BİR YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS

Demirtaş’ın, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında; ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar cezalandırılması istenirken, hazırlanan iddianamenin de Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiği belirtildi. Figen Yüksekdağ hakkında yürütülen soruşturmada ise; 12 Ekim 2015 tarihinde Ankara’daki bombalı saldırıları protesto etmek için partisinin Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlediği mitingdeki konuşması oldu.
 
İDDİANAME MAHKEMEDE

Yüksekdağ, burada ve cenaze töreninde yaptığı konuşmada, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini aşağılama’ suçu işlediği kaydedildi. Soruşturma sonucunda tarafından hazırlanan iddianamede; Yüksekdağ’ın da tıpkı Demirtaş gibi kendisine tebligat yapılmasına rağmen, herhangi bir savunma yapmadığı ifade edildi. Yüksekdağ’ın Türk Ceza Kanunu’na göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenirken, iddianame de Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildiği bildirildi.
 
BEŞTAŞ HAKKINDA DA SORUŞTURMA

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında da soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Beştaş’ın 14 Ekim 2015’te Ankara patlamasını protesto etmek için Adana İnönü Parkı’nda düzenlenen basın açıklaması ve 9 Şubat 2016’da Güneydoğu’da ilan edilen sokağa çıkma yasağını protesto etmek amacıyla yine aynı yerdeki basın açıklamasında yaptığı konuşmalara dikkat çekildi.
 
İŞTE BEŞTAŞ’IN İŞLEDİĞİ SUÇLAR

Beştaş’ın, 2 Şubat 2016 tarihinde sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından bir kişinin polis tarafından katledildiği şeklinde yaptığı paylaşımların da soruşturmanın konusu olduğu vurgulandı. Tüm soruşturmalarla birlikte Danış’a; ‘Türkiye Cumhuriyet Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin yargı organlarını, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama’ suçunu işlediği iddia edildi.
 
3 AYRI İDDİANAME HAZIRLANDI

Yaptığı açıklamalar ve paylaşımlar nedeniyle hakkında 3 ayrı iddianame hazırlanan Meral Danış Beştaş’ın da savunma yapmadığı Beştaş hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 301/1 ve 301/2 maddeleri uyarınca 3 kez ayrı ayrı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianameler, Adana 2, 8 ve 21. Asliye Ceza Mahkemelerine gönderildi. İddianameler, mahkemelerce kabul edilirse şüpheli milletvekilleri hakkında dava açılacak.