Dekor fabrikayla film gibi vurgun

Ayçiçek yağı vaadiyle işadamlarını 150 milyon TL dolandıran çetenin, revaçtaki ürünlerle ilgili düşük fiyatlı ilanlar vererek müşteri çektiği belirlendi. Şebekenin daha sonra fabrikayı figüran işçiler ve boş kutularla doldurup güven kazandığı ortaya çıktı.

Soner Kan

Adana'dan ayçiçek yağı satışı vaadiyle Arap ülkeleri ve Fransa'daki işadamlarını dolandıran çeteyi çökerten polisin ulaştığı detaylar Hollywood filmlerini aratmadı. Planın ilk aşamasında bir imalathane alan çete lideri Sait Yusufoğlu'nun burada un, şeker, çikolata, yağ gibi hangi ürün revaçtaysa onun üzerine senaryo hazırlayıp dolandırıcılık yaptığı öğrenildi. İddiaya göre çete elemanları sözde firma adına internette ve sosyal medyada 200 liralık teneke yağ için 100 liradan sahte ilanlar verip müşteri çekti.

BİNLERCE BOŞ YAĞ TENEKESİ

Yüklü miktarda alım yapacak olan işadamları Adana'ya gelirken; şebeke ziyaret öncesi fabrikada düzenlemeler yaptı. Makine ve ekipmanların gerçek olduğu tesise dekoratif amaçlı on binlerce boş yağ tenekesi yerleştirildi. Sahte üretimle kandırdıkları yabancı müşterilere yine sahte fatura kesen şebekenin, ödemelere rağmen ürünler yerine ulaşmayınca 'gümrükte aksama oldu' diyerek oyalama taktiğini devreye soktuğu tespit edildi.

MAAŞLI FİGÜRANLAR

Elebaşı Sait Yusufoğlu'nun figüran olarak kullandığı fabrikadaki işçileri asgari ücretle maaşa bağlayıp sigortalarını dahi yatırdığı öğrenildi. Ancak karşılığında işçileri çalıştırmak yerine banka hesaplarını kullandığı belirlendi.

Çete lideri Sait Yusufoğlu ile birlikte 12 kişi tutuklandı.

ALTIN SAAT KOLEKSİYONU

Zanlıların bankadaki 50 milyon lirası bloke edildi. 7 daire, 5 son model otomobil ve 764 metrekarelik ara- ziyle birlikte; çete liderine ait birer milyon liralık 13 altın saatle çok sayıda ziynet eşyasına el konuldu.

5.7 MİLYON TL KEFALETLE SERBESTLER

Gözaltına alınan şüphelilerden çete lideri Sait Yusufoğlu ile oğlu Mehmet Türbe Yusufoğlu'nun da aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı. Diğer 19 zanlı kişi başı 300 bin lira olmak üzere toplam 5.7 milyon TL kefalet ücretiyle serbest bırakıldı.