Mehmet Akif Eroğlu
Depremden sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) dün itibarıyla 221 bin 663 başvuru yapılırken toplam tazminat tutarı da 519 milyon lirayı aştı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, "Felaketin büyüklüğünü anlamak bakımından şunu söyleyeyim: DASK 2000'de kuruldu. 20 yılda toplam DASK'ın açılmış dosya sayısı 115 bin adet" dedi.
600 BİN BEKLENİYOR
Elazığ'da daha önceki depremde açılan dosya sayısının 30 bin adet oludğunu hatırlatan Eroğlu "Orada ödenen rakam yaklaşık 35 milyon TL civarındaydı. Toplamda DASK'ın 20 yılda ödediği rakam 1.5 milyar lira" diye konuştu. Eroğlu, bölgedeki DASK poliçesine sahip konut sayısının 1 milyon 129 bin olduğunu kaydederek "10 ili vuran ve 'asrın felaketi' dediğimiz depremdeki tahmini beklediğimiz dosya sayısı 600 bin adet. Dolayısıyla buradaki hasar ödemeleri tabii ki milyarlara ulaşacaktır" dedi.
GECİKME CEZASI KALKTI
DASK ile beraber depremin ilk gününden itibaren sigortalıların teminat açığı oluşmaması için çeşitli önlemler aldıklarını dile getiren Eroğlu, "depremin olduğu günden itibaren OHAL dönemi boyunca yani 8 Mayıs'a kadarki tüm vadesi biten poliçelerin vadelerini otomatik olarak uzattık. Dolayısıyla vatandaşımızın teminatsız kalmasını birinci adımda önledik. Zorunlu trafik sigortalarında gecikme cezasını mayısa kadar kaldırdık" dedi. Eroğlu, bölgedeki 2 milyon 150 bin civarında konutun yanı sıra 3 milyon 150 bin araç bulunduğunu belirterek, sigorta sektörünün bunlarla ilgili teminatını ödemeye başladığını vurguladı.
13 MİLYAR AYIRDIK
O bölgedeki ticari fabrikalar ve işyerleri ile ilgili sigorta korumasının bulunduğunu aktaran Eroğlu, "Onlarla ilgili de iş durması, kâr kaybı ve fiziksel zararlarla alakalı da çalışmalarımız var. Sektörümüzle yaptığımız çalışmalarda yaklaşık 12 milyar liralık bir maliyetin de oradan gelmesini bekliyoruz. Yani kaskoya 1 milyar lira, ticari işyerleri için de 12 milyar lira olmak üzere sektörümüz 13 milyar liralık karşılık ayırmış durumda. Hızlıca hasar tespit yapıp ödemelere başlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Eroğlu, deprem riski nedeniyle kasko yapılmadığına ilişkin şikayetlerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine "Bu gülünç bir şey. Risk olmazsa biz niye varız? İkincisi Türkiye zaten deprem bölgesi. O zaman Türkiye'deki sigorta şirketlerinin dükkanı kapatıp gitmesi lazım. Bu kabul edilebilir bir şey değil" dedi.
ARAÇLARIN YÜZDE 17'Sİ KASKOLU
Bölgedeki sigortalılık oranı hakkında da bilgi veren Eroğlu "Deprem bölgesindeki 2 milyon 150 bin konut için ihtiyari sigorta oranı yüzde 20. Yine bölgedeki arabaları görüyorsunuz. Enkaz altında arabalar milli servet. Hepsi pert oldu. Şu anda bölgedeki 3 milyon 150 bin aracın kasko oranı yüzde 17" dedi. Eroğlu, trafik sigortasının deprem teminatını ödemediğini, kasko poliçesinin bu tür anlarda devreye girdiğini anımsatarak 1 milyar TL'lik sigorta ödemesi beklediklerini anlattı.
DEPREM SONRASI 200 BİN KİŞİ DASK YAPTIRDI
Mehmet Akif Eroğlu, deprem sonrası DASK için başvuru yoğunluğu yaşandığını, deprem bölgesi dışındaki illerde ilk 24 saatte 50 bin başvuru yapıldığını, toplamda ise 200 bin poliçe artışı olduğunu söyledi. Deprem ülkesi Türkiye'de sigortalılık oranının artırılması gerektiğini, her iki evden birisinin sigortasının bulunmadığını dile getiren Eroğlu, "Bugün ortalama bir DASK poliçesi 100 metrekare için 300 lira civarında. Birinci derece deprem bölgesinde bile en fazla 600 liraya kadar çıkabiliyor" dedi.
HAYAT SİGORTASI İÇİN TAZMİNAT BEKLENTİSİ 850 MİLYON LİRA
Mehmet Akif Eroğlu, hayat sigortası ve bireysel emeklilik konularına işaret ederek, deprem bölgesinde 1 milyon 700 bin kişinin hayat sigortasının bulunduğunu, bunun toplam teminatının 234 milyar TL olduğunu, 850 milyon TL'lik bir tazminat ödemesi yapılacağını beklediklerini söyledi. Sadece hayatını kaybedenlerle ilgili değil yaralılar için maluliyetin de söz konusu olduğunu ve hayat sigortasının maluliyeti de kapsadığını kaydederek "Tahmini bir rakam vermek gerçekten zor. Bireysel emeklilik noktasında da 25 milyar liralık bir fonun oluştuğu bir bölge" diye konuştu.