'Daha fazla hastaya tahammülümüz yok'

3 haftadır vaka rekoru kıran Samsun'da hastaneler alarm veriyor. Vali Dağlı, “Yoğun bakımlarımızı günlük olarak döndürebiliyoruz ama son aşamaya geldik. Daha fazla hastaya tahammülümüz yok” dedi.

Sağlık Bakanlığı verilerine 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayısında üç haftadır ilk sırada yer alan Samsun'da Vali Zülkif Dağlı, vatandaşlara evde kalmaları ve kurallara uymaları konusunda çağrı yaptı. Kovid-19 pozitif kişilerle temaslıların filyasyon ekiplerine bildirilmemesinin risk oluşturduğunu söyleyen Vali Dağlı şunları kaydetti:

TAZİYEDE 70 KİŞİ POZİTİF

"Taziyeler sürüyor. Geçen hafta bir taziyeden 70 kişi pozitif çıktı. Hafta sonunda toplu olarak bir araya gelmeler devam ediyor. HES uygulamasını yaygınlaştırdık. 5 binin üzerinde denetim ekibi sahada görev yapıyor. Samsun'da 278 bin vatandaşımızın aşılama çalışmasını bitirdik. Günde yaklaşık 6-7 bin arasında test yapıyoruz. Günlük 2 bin vatandaşımızın evinde karantina kurallarına uyup uymadığı kontrol ediliyor. 364 filyasyon ekibimiz sahada. Son 10 gündür dinamik denetim ekiplerimiz oluşturuldu. Herkesin polisi kendi vicdanıdır. Şu anda yoğun bakımlarımızı günlük olarak döndürebiliyoruz ama son aşamadayız. Daha fazla yoğun bakım hastasına tahammülümüz yok, onun için pozitif ya da temaslı olan kesinlikle dışarı çıkmasın, kurallara uysun, aksi takdirde bu yükü kaldıramayız."

EDİRNE 3. DALGAYA DOĞRU GİDİYOR

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, kontrollü normalleşme sürecine geçilen 1 Mart tarihinden bu yana kırmızı renkli illerin 2 kattan fazla arttığını belirterek, Edirne'de de üçüncü dalganın çok yakın olduğunu söyledi. Altun, "Olgu sayıları halen artıyor ve hızla üçüncü dalgaya doğru gidiyoruz. Umarım en az insanımızın etkileneceği bir şekilde bu süreç yönetilebilir" dedi.

ESKİŞEHİR KIPKIRMIZI

Eskişehir'de, vakalar yüz binde 41.97'den yüz binde 116.52'ye yükseldi. Artan vakalar HES haritasına da yansıdı, Eskişehir kıpkırmızı oldu. Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, "Şu anda kırmızıya doğru gidiyoruz" diyerek, ev ziyaretlerinin yeni vakalara neden olduğunu söyledi. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ise yeni tedbirler aldı. Buna göre, kentte tek gecelik otel kaydı ile eğlence yapılmasına engel olabilmek için ikamet adresi Eskişehir olanlara 'en az 5 gün otelde kalma' şartı getirildi. Okul, özel eğitim kursu gibi yerlerde pozitif vakanın tespiti halinde 14 gün eğitime ara verilmesi kararlaştırıldı. Spor salonları 15 günlüğüne kapatıldı.

YALOVA PAKET SERVİSE DÖNDÜ

100 binde 275.31'lik oranla, vaka artışında Türkiye'de 5'inci, Marmara Bölgesi'nde ilk sırada yer alan Yalova'da, valilik tarafından ek tedbirler alındı. Vaka sayılarının yüksek olduğu yerlerdeki işletmelerde yalnızca paket servis yapılmasına, konaklama tesislerinde ise sadece konaklayanlara servis yapılmasına karar verildi.