DAF uyandı!

Elazığ'daki 6.8'lik depremin ardından bölgedeki sarsıntılara dikkat çeken Prof. Aksoy, “Doğu Anadolu fay hattı aktif döneme geçti” dedi.

Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Doğu Anadolu fay hattının (DAF) 24 Ocak 2020'de Elazığ'da meydana gelen 6.8'lik depremin ardından aktif döneme geçtiğini söyledi. DAF'ta birkaç yüzyıl aralıklarla deprem meydana geldiğini belirten Aksoy, yakın zamanda olan depremleri hatırlatarak şöyle konuştu: "Bu hattın, deprem düzeninde değişiklik oldu. 2020 Haziran'da Bingöl-Karlıova çevresinde yoğun bir deprem oldu. Çünkü fay hatları burada birleşiyor."

RİSK GİDEREK ARTIYOR

"Erzincan ile Karlıova arasında Yedisu segmenti adı verilen bölümde uzun zamandır deprem meydana gelmedi. Buradan elde edilen veriler bu fayın aralıklarla deprem üretebildiğini söylediği için bu zaman aşıldığında sismik boşluk var deniyor. Yani uzun zamandır deprem meydana gelmedi ve risk arttı. Dolayısıyla Yedisu bölümünün ve Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen depremin her iki tarafında kalan bölümlerin riskli hale geldiğini söyleyebiliriz. Bunun için yapılaşma faylara göre yapılmalı. Deprem gerçeği belli, faylarımızın yeri belli."