HAKKI KURBAN
Sınır boyundaki bombardımanıyla terör örgütü DAEŞ’e ağır kayıplar verdiren ve yabancı savaşçı katılımını önlemek için yoğun çaba harcayan Türkiye, örgütün finansal kaynaklarına da ağır darbe vuruyor. Dünyanın en zengin terör örgütü olarak bilinen DAEŞ’in kaynaklarına karşı üç boyutlu çalışma yürütülürken, bu yapının çeşitli yollarla bankacılık sistemine eklenmesinin de önüne geçiliyor.
MERCEK ALTINA ALINDI
Terör örgütü DAEŞ’e yönelik mücadeleyi mercek altına alan Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı, sorunun ekonomik boyutunu da araştırdı. Murat Yeşiltaş, Ömer Behram Özdemir, Rıfat Öncel, Sibel Düz ve Bilgehan Öztürk tarafından yapılan araştırmada, örgütün gelirlerine dikkat çekilirken, yürütülen çalışmaların önemine vurgu yapıldı.
YASADIŞI GELİR
Raporda, terör örgütünün gelir kaynaklarından öne çıkanlar şöyle sıralandı. İşgal edilen topraklardan elde edilen yasadışı gelirler. Bunlar arasında banka yağmalama, gasp, petrol sahaları ve rafinerilerin kontrolü, ekonomik varlıkların soygunu ve DAEŞ’in faaliyet alanındaki nakit para ve varlıkların yasadışı vergilendirilmesi var.
EN BÜYÜK GELİRİ PETROL
Örgüt, sadece 2015’te petrolden 400-500 milyon dolar gelir elde etti. Sadece Musul’daki bankalardan 675 milyon dolar kazandı. Yaklaşık 8 milyon insanın yaşadığı topraklardaki işletmelerin kazandığı sermayenin en az yüzde 2.5’i vergilendirildi. Yabancı terörist savaşçılar vasıtasıyla elde edilen maddi destek de bulunuyor.
YENİ MEVZUAT OLUŞTURULDU
DAEŞ bağlantılı kişiler aracılığıyla yapılan her türlü kaçakçılığın önlenmesi için mücadele ediliyor. Mevzuat değişikliği yapıldı. Malvarlıklarının dondurulmasına dair her türlü işlem Maliye Bakanlığı’nın yetki alanına bağlandı. DAEŞ’in 1-3 milyon dolar aralığında gelir kaybına uğratıldığı düşünülüyor.
ULUSLARARASI MÜCADELE
Yabancı terörist savaşçılara aracılığıyla DAEŞ finansmanı engellenmeye çalışılıyor. Bu amaçla belli ülkelerin mali istihbarat birimleri ile bilgi paylaşımı yapılıyor. Sadece önceki yıl 55 ülkenin yurtdışı muadil kuruluşlarıyla 289 istihbarat paylaşımı oldu. MASAK da, 39 ülkeye istihbarat paylaşımında bulundu.