Cumhuriyet'in asırlık tanığı

98 yıllık gururun tanıkları anlattı: Mutluluktan günler boyu halay çektik. 29 Ekim 1923'te 19 yaşında olan Yüksekovalı 117 yaşındaki Muteber Engindeniz, tarihi günde yaşadıklarını anlattı.

Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923'te 19 yaşında olan, kimlikteki yaşıyla Türkiye'nin en yaşlı kişileri arasında bulunan Yüksekovalı Muteber Engindeniz (117), Cumhuriyetin ilan edildiği günü anlattı. 4 ay önce yakalandığı koronayı atlatan, 5 çocuğu ve 36 torunu olan Engindeniz, "Atatürk hepimizin babasıdır, onu çok seviyoruz. Aşkla bu bayramı kutluyoruz. Cumhuriyet ilan edildiğinde çok mutu olduk, günlerce halay çektik. Atatürk için şarkılar söyledik. O olmasaydı şimdi kim bilir nerelerde olacaktık" dedi.

BEBEĞİMLE KUTLADIM

Balıkesir'de yaşayan, yönetmen Tunç Başaran ile oyuncu Meriç Başaran'ın annesi, öykü ve roman yazarı 100 yaşındaki Pakize Başaran, eski Cumhuriyet Bayramlarını anlattı. 1938'de henüz 17 yaşındayken, 28 günlükken çocuğunu alarak Beyazıt Meydanı'ndaki kutlamalara katıldığını anlatan Pakize Başaran, "Fatih'te oturuyorduk. Bütün Fatih, Beyazıt, bayramı kutlamak için orada toplanmıştı. Oğlumu alıp, bayrama gittim. Eskiden tebrik kartlarıyla bayramlaşıyorduk" diye konuştu.