Sanık eski astsubay Karakılıç, tatbikat yapılacağı gerekçesiyle 15 Temmuz akşamı Köşk Taburuna, Barış'ın emriyle 8 bin adet mühimmat dağıtımı yapıldığını, bir o kadar mühimmatın ise ayrı bir yerde tutulduğunu söyledi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı ile eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmanın öğleden sonraki bölümü, sanık eski astsubay Levent Karakılıç'ın savunmasıyla başladı.
Darbe girişiminden önce muhafız alayında mühimmat sorumlusu olarak görev yaptığını anlatan Karakılıç, eski alay komutanı Barış'ın 13 Temmuz'da odasına çağırarak bölüklerin mühimmat taleplerini karşılaması emrini verdiğini belirtti.
Barış ile yanındaki rütbeli personelin konuşmasında her kişiye 120 mermi verilmesinden bahsedildiğini aktaran Karakılıç, bunun mümkün olmadığını söylemesi üzerine Barış'ın elini masaya vurarak, "Bölüklerin istediği mühimmatı ver." dediğini aktardı.
Karakılıç, bu kapsamda 8 bin mermiyi Köşk Taburuna verdiğini, yaklaşık 8 bin merminin de Barış'ın makam odasının yanındaki dinlenme odasına götürülmek üzere Üsteğmen Arif Aydınoğlu'na verildiği beyanında bulundu.
Çapraz sorgu sırasında Mahkeme Başkanı Murat İlhan'ın sorusu üzerine bu miktarda mühimmatın verilmesinden şüphe duymadığını belirten Karakılıç, geçmişte de tatbikat ve operasyonlarda kullanılmak üzere bu ölçüde mühimmat dağıtımı yapıldığını iddia etti.
Mühimmat verilme sürecinin her safhasında birinci sicil amirini bilgilendirdiğini aktaran Karakılıç, darbe girişiminde yer almadığını, sadece emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini ifade etti.
Mahkeme huzurunda olay gününe ilişkin bildiklerini bütün samimiyetiyle anlattığını dile getiren Karakkılıç, FETÖ üyesi olmadığını belirterek tahliye talebinde bulundu.
"Tatbikat 9 Temmuz'da yapılacaktı"
Sanık eski astsubay Orhan Öksüm de olay tarihinde Lojistik Destek Komutanlığı Ulaştırma Birliği Ulaştırma Kısım Komutanı olarak görev yaptığını belirtti.
Emir komuta zinciri dışında inisiyatif almasının söz konusu olmayacağını savunan Öksüm, darbe girişimi sırasında kullanılan araçların eski alay komutanı Barış'ın emriyle birlik dışına çıkarıldığını ifade etti.
Ulaştırma Komutanı Yüzbaşı Olcay Duman'ın kendisine Barış'ın emriyle 9 Temmuz'da alarm tatbikatı yapılacağını söylediğini aktaran Öksüm, "Olcay Duman, telefonda bana 9 Temmuz'da kullanılacak araç ve personel durumunu sordu. Ben de gerekli bilgileri verdim, araç ve şoförlere ilişkin sıkıntı olmadığını söyledim." dedi.
Söz konusu tarihte yapılacağı söylenen tatbikatın icra edilmediği ancak ilerleyen günlerde tatbikat alarmı verileceği bilgisini aldığını anlatan Öksüm, buna ilişkin hazırlık yapıldığını söyledi.
15 Temmuz'da, birliğin ortak yazışma programı üzerinden araçlara ilişkin bilgilerin yer aldığı bir liste aldığını belirten Öksüm, tatbikatın gece başlayacağını öğrendikten sonra bu araçları hazırlamaya başladıklarını kaydetti.
İşlerini bitirdikten sonra evine gittiğini, akşam saatlerinde tatbikat için arandığını savunan Öksüm, birliğe geldiğinde olağandışı bir gelişmeye şahit olmadığını iddia etti.
İlerleyen saatlerde alarm verildiğine dair telsizden anons geçildiğini aktaran Öksüm, birlik komutanın kendisini arayarak alarm pozisyonuna geçilmesi için emir verdiğini söyledi.
"Bir tur atıp geleceklerdi"
Tatbikat için 4 bölgeye 27 araç tahsis edildiğini, çok hızlı bir şekilde personelin belirlenen görev yerlerine ulaştığını anlatan Öksüm, tatbikatın tamamlandığını düşündükleri bir anda araçların birlik dışına hareket etmeye başladıklarını ifade etti.
Öksüm, "Personel gelmiş, istenilen yerini almıştı. Daha önce bize sürekli araçların durumu soruluyordu. Bu durumda araçları kontrol etmek için bir tur atıp gelecekler diye düşündük. Ben araçların dönmesini beklerken, Olcay yüzbaşı telaşlı şekilde gelerek araçların nerede olduğunu sordu. Ben de hareket ettiklerini söyledim." diye konuştu.
Bu sırada uçak sesleri gelmeye başladığını, birlikteki askerlerin büyük bir kısmının uçakların da tatbikatın bir parçası olduğunu düşündüklerini iddia eden Öksüm, televizyondan İstanbul'daki köprülerin kapatılmasına ilişkin haberi izleyene kadar bu düşüncede olduklarını söyledi.
Haberlerden sonra herkesin birbirine sorular yönelttiğini aktaran Öksüm, "Memurun odasına geçerek televizyonda darbe girişimini öğrendik. O esnada şok olduk. Millet aya gitmek için plan yaparken ülkemizde darbe oluyordu." dedi.
Başbakanlık bölgesinden silah seslerinin gelmesi üzerine bir grup askerle spor salonuna sığındıklarını kaydeden Öksüm, sabaha kadar burada kaldıklarını belirtti.
Muhafız alayın darbe girişiminde yer almasını bir türlü hazmedemediğini öne süren Öksüm, "Çünkü alay olarak ne istediysek aldık. Cumhurbaşkanı her türlü imkanı sağladı." diye konuştu.
"Tatbikat için çıkacaklarını söylediler"
Sanık eski astsubay Cihan Şengören de bando astsubayı olduğunu belirterek, darbe girişimi sırasında nizamiyede nöbette olduğunu anlattı.
Darbe girişiminden saatler önce birkaç sivil giyimli kişinin TSK personeli olduğunu belirterek nizamiyeden giriş yapmak istediklerini anlatan Sengören, "Tatbikat için içeri girmek istediklerini ısrar edince ben de bu şekilde girmeyeceklerini söyledim. Bunun üzerine subay kimliklerini gösterdikten sonra içeri girdiler. Durumu bir nolu nizamiyeye bildirdim, gerekli kontrolü yapmaları için uyardım." ifadelerini kullandı.
İlerleyen saatlerde 9 araçlık bir konvoyun çıkış noktasına saat 22.50'de geldiğini aktaran Şengören, araçtakilerin tatbikat kapsamında çıkacaklarını söylediklerini, bu durumu teyit etmek için aradığı nöbetçi amiri Haydar Akkaş'ın da geçişlere izin verilmesini istediğini ifade etti.
FETÖ üyesi olmadığını savunan Şengör, darbecilerle iş birliği yapmadığını iddia ederek tahliyesini istedi.
Duruşmaya, yarın sanık savunmlarıyla devam edilecek.
AA