Cumhurbaşkanlığı 2.tura nasıl kalır?

Cumhurbaşkanlığı 2. Tur nedir, nasıl kalır ve 2. Tur seçim ne zaman soruları araştırılıyor. Vatandaşlar yapılan açıklamaları yakından takip ediyorlar. Tüm Türkiye 24 Haziran tarihinde sandık başına giderek oy kullandılar. Ardından sonuçlar için heyecanlı bekleyiş başladı.

Cumhurbaşkanlığı 2. Tura nasıl kalır, 2. Tur seçim ne zaman nedir sorusu araştırılıyor. Cumhurbaşkanı 2. Tur seçimleri nedir? Tüm Türkiye 24 Haziran tarihinde milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti.

24 Haziran seçimi AK Parti il il milletvekili listesi için tıklayınız

HDP BARAJI GEÇTİ Mİ? RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

CUMHURBAŞKANLIĞI 2. TURA NASIL KALIR?

24 Haziran 2018 günü yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa seçim ikinci tura kalacak.

2. TUR SEÇİM NE ZAMAN OLUR?

24 Haziran 2018 günü yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa seçim ikinci tura kalacak. Bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. Bu durumda seçimin ikinci tura kalması halinde, ikinci tur 8 Temmuz 2018'de yapılacak. Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasında düzenlenen, "seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağı" hükmü, referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğinin geçici 21. maddesinin H fıkrası, "Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrası, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz." düzenlemesini içermesi nedeniyle 24 Haziran 2018'de yapılacak seçimde uygulanmayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçimin 24 Haziran'da yapılacağını açıklamasından sonra, İYİ Parti'nin seçime katılma yeterliliğine ulaşıp ulaşmadığı tartışılmaya başlandı. Siyasi Partiler Kanunu'nun "siyasi partilerin seçimlere katılması" başlıklı 36. maddesine göre, partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az 6 ay evvel teşkilatlarını kurması ve büyük kongrelerini yapması veya TBMM'de grubu bulunması gerekiyor. Aynı hüküm, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da da düzenleniyor.